AKT UNG!

Från scenevenemang till ett unikt tidsdokument av 2020-talets unga poesi – AKT UNG! blir online. Under början av 2021 har vi rest Sverige runt och spelat in elva unga poeter. Här är resultatet.


Om poeterna:

Nawroz Zakholy, född 1992 och bosatt i Stockholm, är skribent och poet med en bakgrund inom språkvetenskap och kommunikation. Framför allt skriver hon om familjen, och kärleken. Aktuell i Spoken Word-föreställningen “Gruppterapi för pandemipåverkade poeter” på Dramaten.

Lou Mattei är född 1999 och bosatt i Malmö. Hon skriver poesi om lesbiskhet och queer sexualitet, studerar litteraturvetenskap och driver den ideella kulturföreningen PAGE 28 som i år öppnat HBTQ-bokhandel och kulturscen i Malmö. Just nu arbetar hon på ett prosaprojekt om begär och verklighetsförskjutning.

Henry Songfödd 1992 och bosatt i Stockholm, är poet och översättare. Hans skönlitterära översättningar finns bland annat i 10TAL #33/34: Sydkorea – Omstörtande litteratur och konst. I 20TAL #1 presenterades han som en av den nya generationen poeters framstående röster. Hans dikter finns också att läsa i tidskrifter som Pralin Magasin och L’amour – La mort, samt i antologin Vaknar upp en fredag och brinner.

Felix Lundin är född 1994 och bor vanligtvis i Stockholm, men går just nu grundåret på Biskops Arnös författarskola. Han har en grön bil och glasögon.

Ester Ahnlund Berg är född i Stockholm 1996 och bosatt i Malmö. Hon är poet i den mån det är rimligt. Inspirationen kommer bland annat från reklamblad, kurslitteratur, andra poeter och teatern.

Elin Bengtsson är född 1995 i söderort i Stockholm, nu bosatt i Solna. Hon är poet, dagboksskrivare och estetikstuderande med ständig identitetskris. Elin bearbetar sin besatthet av Emily Dickinson genom att skriva till henne om den kroppsliga instängdheten, döden och fixerad förälskelse. Hon tycker att det känns fint med poesi som är just så svällande.

Yusuf Hussein är född 2002 i Rinkeby och bor för närvarande i Kista. Trots sin ringa ålder är han prisbelönt som poet och har uppträtt på scener landet över. Han har vunnit lagtävlingen i Ortens bästa poet och kammat hem brons i Ortens bästa penna. Poesin är för honom ett sätt att ventilera, få ut sina känslor och helt enkelt vara sig själv. Han driver Instagramkontot @poetgrapher_ där han lägger upp sina dikter och fotografier.

Shosha Raymond, född 1993, är en dansk poet och författare som 2018 utkom med sin debutroman Stillezone. Hennes noveller finns utgivna i flera danska tidskrifter, bland annat Slagtryk, Texas Longhorn, Bryggebladet, och Dansknoter. Hon har medverkat på debutantseminariet på Biskops Arnö och debutantfestivalen Das Europäische Festival des Debütromans i Kiel, samt föreläst på flera skrivarskolor.

Sara Sheikhi är född 1993 och är snart färdig ämneslärare i Uppsala. Hon sysslar just nu med att återuppväcka Fogelstad som poesiställe, att teckna, och kanske en massa hemliga saker som du kan fråga henne om. Hon började skriva poesi, eller fattade att det var en grej, när hon var runt 22 år – dessförinnan var det bara rock och replokaler.

Anna Denisovna Jegorova är född 1997 i Hudiksvall. Idag bor hon i Stockholm och studerar till psykolog på Stockholms Universitet. Utöver studierna arbetar hon med människor (mentalskötare, boendestöd, studiestöd) och är redaktör för tidskriften Roten. Anna skriver vanligtvis om mödrar, anknytning och ryska kyrkor men är i en period där skrivandet har stannat av. Istället målar hon ansikten, framförallt sitt eget.

Saga Wallander är född 1998 och bosatt i Malmö. Hon pluggar litteraturvetenskap och arbetar med tidskriften Kritiker. Hon skriver ofta om djur och platser.

 

AKT UNG! på Facebook