Möt Elisabeth Hjorth

September / Bokmässan i Göteborg

29 sep
Samtal – Hur skriver man en tystad röst?
Världskulturmuseet, seminarierum 4, kl. 13.30–14.15

Elisabeth Hjorths nya roman Fadern (10TAL Bok 2018) är det tidigt 1980-tal. En våldsam far tyranniserar sin familj. I väntan på kvällen talar en flicka. Hon har en sax i fickan och tankar av stål. En dag ska hon bli oslagbar. I Fadern aktualiseras frågor som är centrala i Elisabeth Hjorths författarskap och forskning: Vad gör våld med den som bevittnar det? Hur skriver man en tystad röst? Hjorth samtalar med författaren Elise Karlsson som i sina senaste romaner Linjen och Klass gestaltar vita fläckar på samtidens karta över arbetsliv och stadsmiljö.

 

29 sep
Samtal – Kollektiv minnesförlust
Världskulturmuseet, Studion, kl. 15.15–16

Poeten Koleka Putuma, en av Sydafrikas mest tongivande unga performancepoeter som gjorde succé under Stockholms Internationella Poesifestival 2017,  möter poeten och författaren Elisabeth Hjorth, aktuell med romanen Fadern på 10TAL Bok, i ett samtal om kärlek, begär, minne, glömska och arvet efter apartheid och den dekoloniala frihetskampen.

29 sep
Samtal – Konst och religion, hur hör de samman?
Betlehemskyrkan, Göteborg, kl. 18

Om kopplingar mellan den andliga och den konstnärliga erfarenheten. Ett samtal mellan Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier, Elisabeth Hjorth, författare, teolog och forskare i litterär gestaltning, och Eric Schüldt, journalist. Musikinslag med Sten Källman och Maria Larsson.