NEKOB: Ny roman av Jan Henrik Swahn 

Jan Henrik Swahns tolfte roman, Nekob, är berättelsen om kyrkvakt­mästarsonen Gunnar Mellberg från Söderhamn som blir idrottsman och reser ut i världen. Han gifter sig med sin stora kärlek Anna från Alexandria, tränar egyptiska OS-landslaget i friidrott och tjänstgör som ­Göteborgs-Postens korrespondent i revolutionens Teheran och bor större delen av sitt liv i Aten. Han stora dröm är att bli klar med sin stora roman, Nekob.

»Jag kan skriva lika bra som Solzjenitsyn. Jag är en sjuhelvetes jävel till coach som förspiller min tid bland dumbommar i vildmarken. Jag är en sjuhelvetes jävel på språk rent allmänt sett. Oerhörd politisk förståelse och känsla. Inte en alltför ful ankunge. Och en älskare med vissa kvaliteter.«

Med hjälp av dagböcker, brev och stora portioner av Jan Henriks Swahns ­fantasi, berättarglädje och känsla för stil, växer den spännande, humoristiska och stundtals sorgliga historien om huvudpersonen Gunnars liv fram.

Jan Henrik Swahn är född 1959. Förutom författare är han översättare från polska, grekiska, franska, danska, arabiska. Han debuterade med romanen Jag kan stoppa ett hav 1986 och är känd för sina inträngande och kärleksfulla skildringar av udda människor med rika inre liv som hamnat lite vid sidan av. Hans roman Vandrarna, 2000, nominerades till Augustpriset. Han har bland annat tilldelats Göteborgs-Postens litteraturpris och Samfundet De nios särskilda pris. Bland översättningarna finns polska Olga Tokarczuks verk Jakobsböckerna som 2017 belönades med Kulturhuset Stadsteaterns första internationella författarpris, som går till både författaren och översättaren.

Beställ