Nyhetsbrev 18/5: Tid för poesi!

En bild säger mer än tusen ord, men hur många bilder säger ett ord? På Poesifabriken, 20TALs skrivarverkstad, skriver vi dikter utifrån bilder och oväntade teman. Du följer väl @Poesifabriken på instagram? Där får du ta del av våra poetiska experiment tillsammans med barn i olika åldrar!

Till Poesifabrikens Instagram
Till 20TALs Instagram

Vi är nu inne på Poesifabrikens sista vecka av vårturnén! Under april och maj har våra poesipedagoger Ellen Nordmark, Ludvig Johansson, Andrea Minucci, Moa Sönnerbrandt och Ida Mirow arbetat i sammanlagt 20 skolor i Nynäshamn och Norrtälje kommun, med målet att inspirera till fortsatt läsande och skrivande.

Hos Nynäshamns åttor har vi pratat om och läst Wislawa Szymborska och Gunnar Björling, skapat kollektiva vikdikter, och skrivit flerspråkig poesi.

I Norrtälje besöker vi barn i första klass. Vi visar på poesins bredd och djup – att den kan se olika ut och att man kan blanda poesi med andra konstformer. Vi har läst och omskapat Inger Christensens »Alfabet«, gjort kollektiva kollagedikter och bakat poesikakor med utgångspunkt i Hanna Lundströms »Istället för« (ur Rassel prassel strössel). Inspirerade av Apollinaires diktfigurer har barnen skapat dikter i form av olika djur och frukter, som tillsammans blivit diktdjungler och diktträd.

Ludvig Johansson, poet och poesipedagog, med poesiträdet som skapats på Jordens skola i Norrtälje. Foto: Ellen Nordmark

En övning som fungerar lika bra för små barn som för högstadieelever är »Träd ut« – att träda ut ur sig själv och in i ett livlöst föremål och föreställa sig vad detta skulle känna, tänka, önska. Ibland är det värt att gå en omväg via ett föremål för att komma åt känslosamma formuleringar. Som i dikten »Fönster«, skriven av en elev i årskurs 8 på Gröndalsskolan i Nynäshamn:

Det enda jag vill är att se solen en sista gång innan mörkrets inbrott
Just nu är himlen mörk och dyster, ett tragiskt slut på dagens medvetande
Smatter mot mig av strilregn, som kyler ner glädjen
Kroppen tunn och svag, dunsar fram och tillbaka, kan aldrig streta emot
Trots min motvilja, sitter jag här tills mitt öde är skrivet framför mig

I första klass kan resultatet av samma övning se ut såhär:

Jobbar du på skola, kommun eller bibliotek? Då är du varmt välkommen att boka Poesifabriken! Hör av dig till amanda@10tal.se eller poesifabriken@10tal.se ! Vi svarar gärna på frågor.

Varmaste hälsningar,

 

 

Madeleine Grive med redaktion

Poesifabrikens verksamhet stöds av Statens kulturråd, Region Stockholm, Svenska Akademien och Stiftelsen Solkatten.