Nyhetsbrev 24/4: 20TAL på poesiturné

Somliga gillar poesi

»Poesi –
fast vad är poesi för nånting.
Månget vingligt svar
har getts på den frågan.
Och jag vet inte och vet inte och håller mig i det,
som i ett räddande räcke«

– Wislawa Szymborska
ur Somliga gillar poesi
(övers. Anders Bodegård)

Hej!

Det är mycket som är sig olikt den här våren: många – såväl sjuka som friska – är isolerade i karantän, gymnasier och högskolor är stängda, elever och studenter undervisas hemifrån via webben. Studentfirandet, konserter, teatrar, musikfestivaler och uppläsningar är inställda. Mot denna bakgrund känns det som ett litet under att Poesifabriken kan fortsätta möta elever på plats i deras klassrum. 20TALs turnerande skrivarverkstad för barn och unga är fortsatt igång med sin vårturné.

Under april och maj besöker vi alla åttor i Nynäshamns kommun och ettor i Norrtälje kommun. Våra poesipedagoger, Ellen Nordmark, Ludvig Johansson, Moa Sönnerbrandt, Andrea Minucci och Ida Mirow, till vardags verksamma poeter och redaktörer, har hittills varit på Viaskolan, Vanstaskolan och Gröndalsskolan i Nynäshamn med inspirerande övningar där vi leker med orden, blandar konstformer så som bild och poesi, skriver på teman och utifrån fantasieggande ramar. Tillsammans läser vi nobelpristagaren Wislawa Szymborska och nyskriven poesi från författare med olika bakgrund,  ibland av tidigare deltagare i Poesifabriken. Vårt fältrop är endast detta: att poesi kan se ut på många olika sätt! Det enda målet är att inspirera till fortsatt läsande och skrivande, och till nya upptäckter i det egna språket.

Vi ser fram emot att fortsätta till Norrtälje! Där träffar vi förstaklassare som kanske aldrig tidigare hört ordet poesi. Här får vi möjligheten att redan i unga år visa på poesins vidder och djup, och hur spännande det är att själv skapa med ord! I synnerhet när det inte finns några regler, och det viktigaste är att bara ha kul och leka sig fram!

Följ oss gärna på turnén via @poesifabriken eller 20TAL på Instagram eller Facebook och få uppdateringar om vad vi gör. Vi lägger upp dikter som tillkommit under workshopen och berättar när vi har verkstäder öppna för allmänheten, på bibliotek eller kulturhus. På våra sociala medier och vår hemsida kan du också läsa om 20TALs övriga aktiviteter, evenemang och utgivningar.

Till Poesifabrikens Instagram

20TAL är en ideell organisation som hör till det fria kulturlivet, vi lever lite på samma villkor som gullvivorna och fågelsången. Stöd gärna vår verksamhet genom att swisha valfritt bidrag till 123 653 58 84.

Du kan också stötta oss genom att bli stödprenumerant av Tidskriften 20TAL. Då får du läsa de vassaste skribenterna, de nya spännande rösterna samt fördjupa dig i samtidens och civilisationens mest angelägna frågor. Du får ta del av spjutspetskultur, konstprojekt, litterära experiment och möta såväl internationella stjärnor som debutanter. Följ med oss på vår spaning efter den tid som är!

Stödprenumeration 600 kr
Prenumeration 3 nr 299 kr

Somliga gillar poesi,

Madeleine Grive med redaktion

Poesifabrikens verksamhet stöds av Statens kulturråd, Region Stockholm, Svenska Akademien och Stiftelsen Solkatten.

Facebook Twitter Instagram
10TAL, Box 19074, 104 32 Stockholm
08-612 10 49 · info@10tal.se · 10tal.se