Nyhetsbrev 28/3: Våren med 20TAL

Jag tänker på världen medan mitt lilla vardagsliv
går vidare

– Bodil Malmsten

Hej i 20-talet!

20-talet började inte alls som vi hade tänkt oss. Men vardagslivet går ändå vidare medan vi tänker på världen, för att tala med en av våra mest älskade poeter, Bodil Malmsten. Just nu med djup sorg och fruktansvärd oro.

På 20TAL har vi som de flesta följt myndigheternas rekommendationer och beslutat att ställa  in flera av vårens evenemang och aktiviteter som Vårens Litteraturfest, Klubb 20TAL mm. Däremot genomför vi vår skrivarverkstad, Poesifabriken, för barn och ungdomar i Nynäshamn och Norrtälje som planerat. Om skoleleverna ska jobba hemifrån gör vi Poesifabriken via Skype.

När många inte längre kan mötas ansikte mot ansikte vill vi kanske i ännu högre grad än förut mötas i text och bild. Tidskriften 20TAL och 20TAL förlag fortsätter som vanligt att publicera intressant och innovativ litteratur.

TIDSKRIFTEN 20TAL

I maj utkommer det första numret av Tidskriften 20TAL, ett nummer som introducerar mellan tolv till femton av 20-talets nya litterära röster och debutanter. I numret samtalar också redaktören Maria Bodin om den tid som är nu med några av den unga generationens författare och kritiker: Victoria Greve, David Zimmerman och Ellen Nordmark.

Tidskriften har under alla sina namn och år gjort sig känd för att ta fram den unga litteraturen. Här har många av dagens intressantaste författare och skribenter fått möjlighet att bli publicerade och uppmärksammade i essäer och reportage och intervjuer. Vi fortsätter nu under 20-talet att presentera nya svenska poeter och prosaister sida vid sida med internationella stjärnskott och andra som har något viktigt att säga.

Följ med oss på spaning efter den tid som är! Prenumerera på 3 nummer för 299 kr. När du prenumererar stöder du 20TALs verksamhet samt unga författares möjligheter att kunna debutera.

Prenumerera på tidskriften

20TAL FÖRLAG

10TAL Bok byter namn till 20TAL förlag och som allra första bok ger vi ut författaren och kritikern Dan Jönssons essäbok Paradisgenen: fyra utopiska horisonter. Det är hans fjärde bok hos oss och i den undersöker han hur utopiskt tänkande har villkorats inom en global struktur som ställer krav på ekonomisk rationalisering. Finns det alternativ bortom en exploatering som resulterar i ekologisk och socioekonomisk kris? Det är frågor som är viktigare än någonsin i denna tid då avregleringshetsens svagheter och konsekvenserna av välfärdsnedrustningen blottläggs.

I tidskriftens bokserie har vi sedan 2010 givit ut 28 böcker. Bland de unga författare vi publicerat återfinns flera av Sveriges främsta. Vi vill nu ge ett erbjudande till er som gäller från 28 mars och under hela april månad. Det rör sig om fyra titlar från författarna Anna Axfors, Elis Burrau och Zara Kjellner. Vi erbjuder 40 kronor avdrag på dessa böcker vid köp på vår hemsida, ett avdrag som görs automatiskt när boken ska betalas.

OM BÖCKERNA

Kärleksbrevet är Anna Axfors hyllade debut – en roman om livet, döden, vardagen och ungdomen som rinner ifrån en. En ung kvinna som förlorat kontakten med sin mamma, som nu är döende, berättar för henne på avstånd vem hon blivit sedan de möttes senast. Samtidigt breder disken ut sig som ett alldeles vackert landskap och pojkvännen kommer och går.

»Kärleksbrevet är ett koncentrat av ett stycke liv. En sträv och samtidigt ömsint skildring av en mamma och av den förtärande kraft som en mor har över sitt barn, inte minst när hon sviker«

– Jenny Aschenbrenner, Svenska Dagbladet

Beställ Kärleksbrevet

Anna Axfors följer upp debuten med en vass och drastiskt rolig diktsamling där staden och dess miljöer prisas medan naturen möts med skepsis. Jag hatar naturen dröjer inte vid naturlyriska bilder, utan vrider och vänder på diktjagets motstridiga känslor inför omgivningen och det kroppsliga.

»Att döpa sin bok till Jag hatar naturen är dumdristigt i ett land där naturen utgör en religion. Så är det också en modig bok, som också är fullkomligt ärlig när den gör upp med manlig inbilskhet i en hejdlös arbetslivsskildring. Ärligheten märks också i hur diktjaget ständigt redovisar sina tillkortakommanden: här existerar inga pretentioner«

– Björn Kohlström, Jönköpings-Posten

Beställ Jag hatar naturen

Elis Burrau tillhör de mest centrala och stilbildande rösterna i den unga författargenerationen. I den kritikerrosade Röda dagar gör han en elegant uppvisning av lekfull poesi, blixtrande hybris och ett rastlöst flöde av ängsliga poser och romantiska mellanrum i det vardagliga. Burrau dröjer vid populärkulturella och litterära referenser, i hans poetiska universum är Paris Hilton lika intressant som Anne Carson. Här möter vi nyenkelheten i en ny tid.

»I Röda dagar finns en avundsvärd lätthet, som på intet sätt ska förväxlas med lättviktighet. Den utstrålar det viktigaste av allt i litteraturen: närvaro och liv«

– Eva Ström, Sydsvenskan

Beställ Röda dagar

I Zara Kjellners uppmärksammade debut Manhattan flyter den förstärkta vardagens inre och yttre skeenden samman. Sonia rör sig mellan den dominante pojkvännen Diego och den bohemiske Emanuel i Humlegården. Mellan studierna på Kungliga biblioteket, jobbet på Lindex och mammans sjuksäng. Det är berättelsen om en dotter och en mamma som faller sönder, om kroppens alla ingångar och jakten efter en lysande exit.

»Zara Kjellner skriver i sin snyggt flätade debutroman Manhattan korta textsjok på ibland bara halva sidor som hoppar mellan platser som McDonalds, Wayne’s coffee och Karolinska sjukhuset via inköp av roshandkräm på Åhlens city och italiensk fotboll på tv. Manhattan är föredömligt ambitiös och njuter av att vara ytlig men vet samtidig att man kan bära sanningar som masker«

– Ulf Karl Olov Nilsson, Göteborgs-Posten

Beställ Manhattan

Allt gott önskar

 

 

Madeleine Grive med redaktion

20TALs verksamhet stöds av Statens kul­tur­råd, Stockholms stad och Region Stockholm. Poesifabriken 2020 stöds även av Svenska Akademien.