Nr 33

Återkomster

Min son,

För flera år sedan, när jag reste igenom Sydamerika, så kom jag över ett arkaiskt föremål: en bok som bär sanningen om världen. I enlighet med en uråldrig ritual tillåter den ägaren att träda in i efterlivet. Jag har memorerat en av texterna. Jag kan läsa den högt för dig.

Daniel har ingen kontakt med sin biologiska familj. Han lever i rädsla att ärva pappans psykiska sjukdom. När han nås av nyheten om pappans död blir Daniel alltmer instabil, läser brev från sjukhuset och måste konfrontera sin barndom och pappans liv i Iran. Men ju mer han gräver i familjens bakgrund, desto fler frågor uppstår.

Återkomster är en roman om att inte bli fri från sitt förflutna, om främlingskap och rotlöshet som går i arv i generationer.

 

Recensionsdatum 2023-02-06

Beställ Återkomster

Kritiker om Återkomster

Yousefi vågar likt Dagerman närma sig förbjudna och olämpliga känslor, och skriver underförstått om skam och skuld. Han gestaltar psykisk sjukdom på ett ovanligt sätt. Snarare än friskt är det väl uppfriskande, hur han låter Daniel bli provocerande i sina ansträngningar att utforska en potentiell galenskap.

Björn Kohlström (Bernur)