Vid vilken punkt blir bilder farliga? Hur ska man förstå den folkliga vrede som offentlig konst ofta väcker? Är vi verkligen så moderna som vi vill tro?
I essäboken Estetisk rensning. Bildstrider i 2000-talets Sverige gör Sveriges vassaste konstkritiker Dan Jönsson nedslag i tio konstskandaler som skakat Sverige och världen. Jönsson är den första att knyta samman de konflikter om konst som rasade i offentligheten under 2000-talets första decennium – bland dessa Bjarne Melgaards barnpornografianklagade film på Moderna Museet, Pål Hollenders spektakulära dokumentärfilm ”Buy Bye Beauty”, installationen ”Snövit och sanningens vansinne” av Gunilla Sköld Feiler och Dror Feiler; Lars Vilks, Anna Odell, graffitikonstnären NUG; och Mangamålet 2010. I sin initierade genomlysning av konstdebatterna och den folkliga vrede som konsten väckt, samt sin kritiska diskussion av det institutionella konstbegreppet, blottar han ett stycke samtida kulturhistoria.
Essäerna i den här boken handlar om att förstå den samtida konsten genom att ta klivet utanför det ödsliga, vidsträckta fält där allt ser ut att vara möjligt, tillåtet och redan gjort – för att istället uppsöka de kritiska punkter där det för ett ögonblick tycks oklart vilka regler som gäller: estetikens, etikens, juridikens eller politikens. Konstens gränser mot ”det verkliga” är lika skarpa, och lika svåra att överskrida som någonsin – trots att vi kanske inte längre ser dem. Eller, för att säga vad jag tror: just därför.
Titel: Estetisk rensning. Bildstrider i 2000-talets Sverige
Författare: Dan Jönsson (Läs mer)
Förlag: 10TAL Bok
Utgivningsår: maj 2012
Antal sidor: 144
ISBN: 9789197811347
”Jönssons anspråkslösa men kunniga essäistik är precis.”
– Martin Aagård i Dagens Nyheter
”Kamp för det fria ordet.”
– Gabriel Byström i Göteborgs-Posten