Nr 28

Lögnen är ett klätterdjur

»Allt det här klistrandet har kanske med min första tid i Rumänien att göra. Att det finns otaliga färggranna tidskrifter, så bra papper, så många texter, som läses helt flyktigt och sedan bara slängs – allt det kände jag inte till i Rumänien. Där fanns det bara statliga grå tidningar, som stank av smörolja, annars ingenting. Bara genom att bläddra i dem fick man svarta fingrar.«

Herta Müllers passion för att skapa collagedikter har vuxit fram ur minnen av censur och lögner. I Lögnen är ett klätterdjur – den första volymen med Nobelpristagaren Herta Müllers collagedikter på svenska – kommer vi författaren in på livet. Här möter vi hennes lekfulla sidor. Det är makalöst vilka betydelser hon kan ge sina bokstäver och ord. Hemma samlar hon dem i olika små ordskåp.

»Att jag idag äger hundratusentals ord hemma, tycker
jag är en lycka«, skriver Herta Müller i bokens förord.

I boken publiceras svenska översättningar tillsammans med Müller färgsprakande originalcollage. Dikterna har tolkats till svenska av Aimée Delblanc.

Köp boken här

Kritiker om Lögnen är ett klätterdjur

»För mig är förlaget 10-tal Boks utgåva av Müllers collagedikter det första mötet med en poesi jag inte visste fanns. Boken – som rymmer två tidigare separatutgivna diktsamlingar – är omsorgsfullt formgiven av Lukas

[—]

Müllers kompositioner präglas av noggrannhet. Varje ord bär med sig sin lilla ruta av färgsatt miljö och sitt specifika, typografiskt burna temperament. Vissa ord är rundat romantiska, andra fetstilat påflugna eller anonymt stiffa. Jag tänker att de låter olika. Och att författaren vet att ta vara på dessa sinnliga kvaliteter: skapa friktioner och harmonier inom en ganska stram och tjusig visuell helhet.«

– Amelie Björck i Aftonbladet (läs recensionen här)

 

»Galenskapen pareras med en stor dos lekfullhet, och läst på det sättet blir det en påminnelse om poesins nära förbund med det skälmska drag som Müller nämnde apropå rimmen. Poesi är en inkörsport till ”nya paradis”, med Edith Södergrans ord, och det är gott om sådana paradisiska stunder även i denna märkliga bok.«

– Björn Kohlström på Bernur (läs recensionen här)

 

»Boken är en formmässig njutning, inte minst i en värld som blir alltmer digital, abstrakt och flyktig. Här kan det som en gång klistrats fast inte ändras på och skaparglädjen blir sinnligt påtaglig.«

– Ann Lingebrandt i Sydsvenskan (läs recensionen här)