Nr 29

Paradisgenen

Vi lever i en revolutionär tid, och vi märker det knappt.

Medan världen förvandlas reagerar vi med oro och förnekelse. Så måste det inte vara. I alla tider har människor fantiserat om en bättre, mera rättvis ordning. De har gett sig ut på ovissa resor för att söka den, lanserat storslagna program för att förverkliga den. Men inte nu längre. Sedan en tid är inget Utopia utmärkt på våra kartor.

Paradisgenen är den första titeln under namnet 20TAL Bok. I denna essäbok rör sig författaren Dan Jönsson mellan byn och världen, genom tre kontinenter och två årtusenden. Mellan Dubai, Kina, USA, Ryssland och Skåne. Paradisgenen är en hoppets historia, en geografi för framtiden. Den vill försvara fantasin mot rädslan, experimentets kraft mot vanans makt. I en tid av kris behöver människan utopin mer än någonsin.

Dan Jönsson är kulturskribent och kritiker i Dagens Nyheter samt essäist sedan trettio år i tidskriften 20TAL. Paradisgenen är en fristående fortsättning på den uppmärksammade essäboken Kontinentaldrift – om de nya murarnas Europa efter finanskrisen.

BESTÄLL PARADISGENEN

Kritiker om Paradisgenen

»Salig Sara Danius essäkonst hade blick för detaljens förmåga att förändra helheten. Ett sådant seende, brett och ändå skarpt, som leder läsaren ner i djupet, äger även kritikern och författaren Dan Jönsson.

[—]

Min beskrivning låter som en sådan där bok man känner att man borde läsa, men som förblir oöppnad just för innehållets avskräckande tyngd. Eller som en essäistisk labyrint som resulterar i desorientering i stället för klarhet och insikt. Men tvärtom, jag finner mig sluka Paradisgenen, låter mig svepas med.

Det är värmen, distansen, ödmjukheten och nyfikenheten som gör det. Och den stilistiska höjden.«

– Sven Olov Karlsson i Expressen (läs recensionen här)

 

»Författaren äger kulturskribentens känsliga blick för detaljer och associationer. Boken förankrar också de stora berättelserna om skilda epoker i det vardagliga livet här och nu.«

– Laila Vianden i Dagens ETC (läs ledaren här)

 

»[…] boken lyfter också och får mest nerv i det avsnitt som behandlar det mäktiga utopiprojekt som gick under namnet Sovjetunionen och som kostade så många liv och så mycket diktatoriskt förtryck men också hade en avgörande roll i att befria världen från nazismen.«

– Tomas Lappalainen i Dagens Nyheter (läs recensionen här)