Nr 20

Röda dagar

Elis Burrau

Poeten Elis Burraus andra diktsamling Röda dagar innehåller 87 nya dikter – bland dessa ”tatuera solen från mig, snälla”, ”ett leende på läpparna”, ”lysande/sexiga utsikter”, ”hey”, ”folk säger hela tiden att jag ska starta företag men jag vill krossa företag”.

det är pinsamt om det finns en handling här
det går emot allt jag tror på
jag tror ju på en meningslös förvirring
– JAG TROR JU PÅ EN YTA OCH EN
SPÄNNING –

Röda dagar visar med sin blixtrande hybris en uppdaterad enkelhet, ett nervigt flöde av ängsliga poser och romantiska mellanrum i det vardagliga. I dikterna framställs ett ungt poetiskt liv 2017, där Anne Carson är lika meningsbärande som ­Courtney Love.

”Jag försökte skriva rastlöst hudlös poesi utan att ljuga så hemskt mycket. Mixa hjärta, smärta och antiklimax”
— Elis Burrau

Elis Burrau är född 1992, bosatt i Stockholm. Debuten och vi fortsatte att göra någonting rörande kom 2016 och nominerades till Borås Tidnings debutantpris.

Titel: Röda dagar
Författare: Elis Burrau (Läs mer)
Förlag: 10TAL Bok
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 128
ISBN: 978-91-87838-11-8

Press: Omslag

Beställ

”Burrau visar prov på en ömhet inför minsta lilla banalitet. Texten är öppen, inte tyngd av estetiska program. Poeten prövar sig fram istället för att slå fast. Tonen är intensiv”
Joni Hyvönen i Vagant.no ”Den sociala textens tid”

”En av den nya svenska lyrikens grindvakter kanaliserar i denna sin andra diktsamling en samtida subkulturell och litterär energi.”
– Litteraturtoppen

”En begåvad och motvillig poetisk röst som låtsas som att han inte tar poesin på allvar. Men som ständigt underminerar sin egen avoghet.”
– Evelina Stenbeck i Flamman

”Burrau har en osviklig förmåga att både ta ned det svulstiga på jorden och lyfta upp det banala från myllan.”
– Bernur

”I ”Röda dagar” finns en avundsvärd lätthet, som på intet sätt ska förväxlas med lättviktighet. Den utstrålar det viktigaste av allt i litteraturen: närvaro och liv.”
– Eva Ström i Sydsvenskan