Romerska nätter är den danska författaren Martin Glaz Serups andra diktsamling på 10TAL Bok, som introducerade författaren på svenska med den underfundiga lyrikboken Marken, 2012. Båda i lyhörd tolkning av Stewe Claeson.
Med ett stort poetiskt överskott och en omedelbar värme skriver Glaz Serup sig genom skilsmässa, dödsfall, sex och politik. Här möter den samtida språkpoesin den moderna diktens anspråk på en närvarande röst. Texten genljuder av Pasolinis, Ashberys och Saarikoskis stämmor och med dem den klassiska litteraturens bekännelsedikt av Catullus och Propertius märke.
I sitt efterord lyfter Magnus William-Olsson fram Martin Glaz Serup som en av de viktiga och drivande nordiska författarna i det som skulle kunna kallas digitalitetens litterära övergångsålder. Om moderniteten fann sin ”längtan efter det eviga besvarad i den poetiska rösten” så kännetecknas vår epok tvärtom av en nuets flyktighet som ”lämnar dikten hemlös i tiden”. ”Det är, tror jag, inget mindre än poesins slut som skildras i denna bok, och dess pånyttfödelse i annat och ännu väsentligt okänt register”, skriver William-Olsson.
Martin Glaz Serup är poet, barnboksförfattare och kritiker, född 1978 i Köpenhamn. Han debuterade 2002 med Skylas ansigt och har givit ut ytterligare sex diktsamlingar och sju böcker för barn. I det akademiska arbetet Relationel poesi, 2013, diskuterar han den nordiska, konceptuella poesins politiska potential.
Författare: Martin Glaz Serup (Läs mer)
Titel: Romerska nätter
Förlag: 10TAL Bok
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 96
ISBN: 978−91−87838−01−9
“En av Nordens mest spännande författare”
– Björn Kohlström i Vetlanda-Posten 2 december 2014
“Glaz Serup tycks vilja skapa ett försök att både formulera sin samtid, den samtid som nu finns angiven med både tid och rum, men också häva sig förbi den begränsningen. […] Glaz Serup har en avväpnande och öppen stil.”
– Kristian Lundberg i Helsingborgs Dagblad
“Med uppriktig, kommunikativ tydlighet påvisas människans sårbarhet i tillvaron och livsförståelsens ständiga process […] En mycket intressant och läsvärd bok.”
– Mats Linderoth i Bibliotekstjänst, häftepos 15106295