10TAL på Bokmässan

10TAL är på plats under Bokmässan i Göteborg. Besök oss i vår monter C05:04 och lyssna på våra författare i seminarier och samtal!

Fredag 27 september

 

Att debutera efter skrivskolan

13:30-13:50
Scen Café Skriva, F-hallen

Zara Kjellner, aktuell med romanen Manhattan på 10TAL Bok, har gått både på Biskops Arnös författarskola och skrivutbildningen på Jakobsbergs folkhögskola. Hon pratar om hur hennes manus växt fram och hur hon hittade sin röst som författare. Vad är skillnaden mellan att skriva under en utbildning och efter den?

 

Om Manhattan

17:20
Expressenmontern

Zara Kjellner samtalar med Daniel Sjölin om sin debutroman Manhattan.

 

Lördag 28 september

 

Sydkoreansk feminism och dess framtid

14:00-14:45
Scen J2

I Sydkoreas litteraturvärld är den feministiska debatten brännande aktuell. Temat är också centralt i Tidskriften 10TAL:s specialnummer om sydkoreansk poesi och prosa. Nu höjs fler röster, och de litterära tolkningarna rör sig från det subtila till det magiska eller groteska. Författaren Kim Keum Hee har uppmärksammats för sina finkänsliga kvinnoporträtt. Kim Dongshik är litteraturkritiker och professor i koreansk litteratur. Tillsammans med författaren och kritikern Aase Berg och författaren och forskaren Elisabeth Hjorth reflekterar de kring vad som krävs här och nu. Moderator: Mats Almegård, journalist.

 

Offer eller förövare?

15:30-15:50
Scen Litterär salong, H1

10TALs författarna Zara Kjellner och Elisabeth Hjorth samtalar om kvinnors relation till våld, med utgångspunkt i sina romaner. I Kjellners Manhattan rör sig Sonia mellan olika män, studierna på Kungliga Biblioteket och jobbet på Lindex. Överallt ser hon tecken på samhällets våld och dess besatthet av kvinnokönet. Inom henne gror vreden. Är hon offer eller förövare? Hjorths Fadern utspelar sig under tidigt 1980-tal i en glesbygd där arbetet med jorden bytts ut mot arbetet i fabriken. I boken talar en flicka: om en våldsam far, om barndomen och samhället, om skräck, kärlek och hämnd. Hon är utsatt nu men en dag ska hon bli oslagbar.