1:a släppet för AKT UNG!

AKT UNG! är scenen för unga poeter under Stockholms Internationella Poesifestival, och har arrangerats årligen  av 10TAL sedan 2012. Nu släpps namnen på poeterna för 2019 års AKT UNG! Först ut är Niko Erfani och Love Axelsson. 

Niko Erfani

Hur definierar man en förlorad barndom? Niko Erfanis diktjag letar efter sanningen och litar inte på sitt omdöme. Varje vers återvänder tvångsmässigt till ett förlorat förflutet. Ältandet är klaustrofobiskt. Dikten består snarast av en avsaknad av det som kunde ha varit. ”Om bara”, ovetskapen irrar runt på stora tomma pappersytor. Långsamt infinner sig också den fruktansvärda insikten att det kanske inte finns någon sanning i det förflutna.

Niko Erfani är en svensk-iransk poet som nyligen gått ut gymnasiet. Hon brinner för feminism, antirasism och att återta svenskheten. För tillfället pluggar hon på skrivarlinje och är skribent för tidskriften ponton.

Love Axelsson

Love Axelsson använder komedin som ett vapen. Han beväpnar tragiken med komiken, låter dem korsbefruktas. Det är både dråpligt och dräpande. Loves dikter har en förmåga att avväpna läsaren och osäkra läsningen, men maximera laddningen. Han laddar en skog som inte vill följa med en hem, han laddar en snigel som ser ett bra löv och är rörd i flera dagar. Det är väldigt rörande.

Love Axelsson, född -98, är en av få elever på Skurups folkhögskolas skrivarlinje som märkvärdigt nog inte bor på Möllan. I stället sitter han på skolans internat – omgiven av jazzare, rockare och danskar – och skriver sina dikter, som han nu för första gången ska läsa upp på scen. 

Köp biljetter till AKT UNG! och Stockholms Internationella Poesifestival här!