3:e släppet för AKT UNG!

AKT UNG! är scenen för unga poeter under Stockholms Internationella Poesifestival, och har arrangerats årligen  av 10TAL sedan 2012. Nu släpps namnen på poeterna för 2019 års AKT UNG! Här är Agnes Török och Johan Attfors.

Agnes Török

I Agnes Töröks dikt tas hela människan i anspråk.  Med poetens lika varsamma som säkra hand byggs människorna ihop och samhället om, till en läkt helhet. Dikten manar invokationslikt fram kollektivet genom att skildra kropparna och deras gemensamma handlingar – ögonen som ser och utsätts för våldshandlingarna omkring sig, de omhändertagande och arbetande händerna, munnarna som tröstar och berättar om orättvisorna.
     Dikten är å ena sidan immanent i och med dess förankring i en samtid härjad av förtryck – å andra sidan är språket bitvis mystiskt och transcenderar det världsliga. I dikten skildras ett trasigt universum, med döende galaxer, som korresponderar med de tårgasade ögonen i ett mänskligt mikrokosmos. Men dikten visar hoppfullhet – till och med visshet – om att både världen och människorna, på mäktigt, magiskt vis, kan förvandlas enligt kampviljan.

Agnes Török är en 27-årig tvåspråkig spoken word poet och författare. Hon är bokaktuell med sin fjärde diktsamling, Den Nya Tidens Diktbok, i samarbete med serietecknaren Bim Eriksson på Leopard Förlag. Hennes tidigare titlar inkluderar två på det brittiska spoken word förlaget Burning Eye Books. När Agnes inte skriver poesi uppträder hon, håller TED talks, är lärare för skrivarkurser, turnerar med sitt spoken word kollektiv Det Nya Gardet – och skriver science fiction böcker om queera vänskaper och katter i rymden.

Johan Attfors

Johan Attfors beskriver sina inskickade dikter som blodfattiga. Det enda blod som spillts här är det från en före detta bukett snittfärska blommor. En hand vet inte riktigt vad den gör när den skrynklar två vita servetter som den viker in mellan blombladen. En annan hands fingrar på dörrhandtaget i ett sommarkvavt baksäte blir till en kinetisk skulptur. Dikterna behandlar kroppen som en modelldocka, som en rörlig ledad docka i trä vars kontaktytor utsätts för olika typer av mer eller mindre behagliga materialiteter.

Johan Attfors (född 1991) är poet och bor i Stockholm. Han har publicerat diktsamlingen “om det finns ett östermalm” (Fame Factory 034, 2018) och har deltagit i två tidigare upplagor av Akt Ung! Han är kritikredaktör för tidskriften L’amour – la mort och arbetar till vardags som läkare.

Köp biljetter till AKT UNG! och Stockholms Internationella Poesifestival här!