4:e släppet för AKT UNG!

AKT UNG! är scenen för unga poeter under Stockholms Internationella Poesifestival, och har arrangerats årligen  av 10TAL sedan 2012. Nu släpps namnen på poeterna för 2019 års AKT UNG! Här är Ellen Nordmark och David Janouch. 

Ellen Nordmark

Att läsa Ellen Nordmark är lite som att läsa Lennart Hellsing, fast svartare och mer groteskt – som om Hellsing fortfarande skrev ramsor efter fyra år i graven. I dikten kryllar ordlekarna som insekter, och dessutom kryllar insekterna bokstavligen där – som fjärilslarver, nattflyn. Texten, flödande i sin rytm och bildrikedom, matas in i läsaren utan tuggmotstånd.
     Ellens dikt är både helig och profan. Kuken och myten är utbytbara och passar båda in i kroppen. Den här kroppsligheten är dikternas bindande ämne. Kropparna i dikten är flytande och fragmenterade, uppskurna som tårtbitar och lika lättsmälta.

Ellen Nordmark är 21 år och bor i Malmö. Hon går Skurups skrivarlinjes påbyggnadsår parallellt med Författarskolan i Lund. Ellen berättar om sitt kommande framträdande på AKT UNG: “I våras lät jag och min nära vän Elmina Ekman, som går Textilhögskolan i Borås, våra olika konstuttryck blandas. Resultat av det, tillika kvällens uppträdande, består av mina ord och hennes kläddesign. Stående ovationer till henne. Och till olika konstarters korsbefruktning.”

David Janouch

David Janouchs dikter beskrivs kanske bäst som en flanörs maniskt antecknade anekdoter, ett par barnsliga ögons dagböcker. Ett par ögon som med magnetisk blick söker det konstgjort vackra, det sockersött poserande. Diktjaget går på snygga barnkalas och slickar milkshake från skinande skor. Diktjaget intar excentriska positioner men låter sig aldrig fixeras. Diktjaget dansar sig fram som om livet var en dans på plastrosor.

Vi citerar David Janouch:

“22 år. går i städer och kopierar dem skamlöst. doftar på pioner. jobbar som kock, alltså: bankar kött, grillar kött, skriver om kött. Älskar. Jag kan inte hjälpa det. Jag kan inte hjälpa att jag älskar dragon gate. Eller att jag älskar att stå i en telefonhytt och skrika i luren efter någon som redan lagt på, förlåt, jag menar jag har aldrig stått i en telefonhytt, förlåt, jag menar att jag är en romantiker som vecklar ut och in mig själv”

Köp biljetter till AKT UNG! och Stockholms Internationella Poesifestival här!