6:e släppet för AKT UNG!

AKT UNG! är scenen för unga poeter under Stockholms Internationella Poesifestival, och har arrangerats årligen  av 10TAL sedan 2012. Nu släpps namnen på de sista poeterna för 2019 års AKT UNG! Här är Saana Kotila och Matilda Lilja. 

Saana Kotila

Saana Kotila skriver mellan tre viktiga platser. Dikten etablerar en skala med det rationella i yrkeslivet som en ytterlighet, via huset som förankrar diktjaget, och sedan en andra motpol i den vilda och närmast surrealistiska naturen. Bilder flyter samman, beblandas med diktjaget, och allegoriskt kan miljön läsas som det inre. Texten behandlar teman som tillhörighet och den egna integriteten, gestaltat i begreppen hem och mod. Hur och var sätter man sina gränser? Finns det ens gränser? Den ironiska behandlingen av klyschor som “det är viktigt att ställa frågor” och “arbetet är vad man gör det till” är fräck, fin och bitter. Det banala är viktigt.

Saana Kotila är 28 år och bor i Göteborg. Hon går projektåret på Your Silence Will Not Protect You på Kvinnofolkhögskolan, pluggar till stödassistent och jobbar bland annat som elevassistent på en gymnasiesärskola. Tillsammans med sina vänner svarar hon på frågor på en litterär frågespalt (sinceyouasked.se). Hennes dikter handlar ofta om det svåra och det fina i att leva tillsammans, arbete, kroppen, naturen, magi.

Matilda Lilja

Matilda Lilja skriver över stora tankemässiga ytor. Dikterna rör sig från det intima konkreta, att stirra ner i ett granatäpple, till ett arv som kastar långa skuggor. Det finns en önskan att kategorisera och förstå, men logiklösheten i tillvaron gör sig ständigt påmind. Facken fungerar inte. Texten gestaltar kärlek och samhällskritik genom alla mikro- och makronivåer, och fokus rör sig mellan det personliga och den omgivande staden. Dikterna landar ofta i en situation som lika gärna kan vara en fråga som ett påstående. Det finns dock en distans, till och med en känsla av diskrepans, mellan beskrivningen av yttre skeenden och diktjagets iakttagande blick. Världen pågår runtomkring men inte i diktens nav. Det missanpassade kommer tvärtom nära jaget, och allra närmast kommer den hund som inte hör hemma i paradiset.

Matilda Lilja, född 1991 i Peru, är poet och för närvarande studerande vid Biskops Arnös Folkhögskola. Hon är uppvuxen i en förort i nordvästra Stockholm och har skapat musik i fyra år innan hon började på författarskolan. Trots att hon nu fokuserar helt på text så lever ett hip-hopbeat kvar i hennes poesi.

Köp biljetter till AKT UNG! och Stockholms Internationella Poesifestival här!