AKT UNG! – 10 år av ung poesi

14 maj 2022, kl. 19:00
Teater Brunnsgatan Fyra, Stockholm
Insläpp: 19.00
Program: 20.00-23.00
Mingel till sent.

AKT UNG!är tillbaka.

En av Nordens viktigaste språngbrädor för unga författarskap går nu äntligen av stapeln. Tolv nya röster kommer höras på scen under kvällen.

 

I årets urval möter vi allt från det mest gnistrande politiska krutet till de lekfullaste grimaserna och de ömmaste bekännelserna internet kan erbjuda. Från allvar till lek, från tårar till skratt, och gärna båda på samma gång. På tioårsjubileet av AKT UNG! – arrangerat av tidskriften 20TAL – finns alla dessa samlade under en och samma kväll.
Köp biljett
Vi lyfter fram de litterära freaksen. Vi kastar upp de unga snillena. Viruset är inte det enda som muterats under pandemin. Allt har förändrats. Det här är en hög visa. Den högsta visan, kanske? Henry kommer ha cowboyhatt på sig. Brechts ande regisserar en talkshow? Vi är här för att underhålla och beröra. Det är så enkelt. Skratta, gråt, lämna rummet. Det är helt okej!

 

Årets poeter:
Ali Alonzo
Liza Tegel
Daniel Gustafsson
Ella Munday
Andreas Haglund
Nadja Gollbo
Asta Broe Borch
Anna Kristiansson
Maja Schein
Julia Videgård
Frej Haar
Emilia Hasselquist Langefors
Till eventet

Presentation av poeterna:

Maja Schein, född 1994, är boende i Stockholm. Hennes bostad ligger i Hägerstens församling. När Maja Schein såg dagens ljus för första gången kostade en Big Mac 25,50 kr, en Piggelin 4 kr och en liter bensin 7,52 kr. Hon är 90-talist och tillhör Generation Y, även kallad millennie­generationen. Maja har inga bolagsengagemang. Intressant fakta (baserat på en snittperson): Sen Maja föddes har hon tagit runt 202 miljoner andetag och hennes hjärta har slagit runt 1 miljarder hjärtslag.

 

Frej Haar är dansk-svensk poet född 1996, från Amager/Varberg, baserad i Malmö. Hen har en masterexamen i kulturvård (är utbildad bebyggelseantikvarie men jobbar inte som det). Går just nu påbyggnadsåret på Skurups skrivarlinje och jobbar som det mycket sexiga, relativt vaga yrket ”konsulent”. Har tidigare gått Your Silence Will Not Protect You på Kvinnofolk. Vann en gång i tiden både svenska och europeiska mästerskapet i poetry slam (gamla meriter). Skriver mycket brev. Kan ej släppa Monique Wittig.

 

Daniel Gustafssons poesi är en amalgamering av emo, gränstillstånd i mataffärer och hedendom. Han är född 1992 och vill skriva fram bögens försvunna mytologi ur en feberdröm. Annars väver han ihop en master i nordisk religionshistoria och gör fanzinet Falsk bikt med sin vän Isabella. Allt detta går verkligen ok.

 

Ella Munday (f. 1999) är en svensk-engelsk poet uppvuxen i Göteborg. Hon är numera bosatt i Malmö där hon läser första året på Skurups skrivarlinje. När hon inte tragglar texter på den skånska landsbygden gillar hon att hänga med sin tax Sonja och åka jättesnabbt i ganska gamla bilar.

 

Asta Broe Borch, född 1997, är uppvuxen och bosatt i Köpenhamn, men Sverige har stulit hennes hjärta. Hon läser litteraturvetenskap och förra året gick hon grundåret på Biskops Arnö. Just nu är hon upptagen av saltinlagda citroner, översättning och sina körlektioner.

 

Ali Alonzo är född 2003 och utforskar innerstadens medelklassocialism där all politik i grunden utgår ifrån skuld, skam och någon form av humor. Allt handlar om att ha kulturellt kapital och sedan förstöra det kulturella kapitalet. Allt dränks i referenser. Diktjaget skäms över att han dränker allt i referenser. Referenserna blöder och de blöder snabbt. Blodet torkar aldrig även om diktjaget står över pölen med en hårfön med värmen på max. Insikten att man blivit det man hatar är ständigt närvarande. Ali skriver poesi under lektionstid på Enskilda Gymnasiet (Stockholms blåaste skola enligt skolvalet) där han lärt känna praktiskt taget alla som bor i Saltsjöbaden. Dessa dikter läses för första gången högt på scen på AKT UNG. Eller tanken var att dessa dikter skulle läsas för första gången på AKT UNG när texten skrevs, men tiden passerar och Ali har hunnit läsa framför folk både i en hotellobby och genom att infiltrera Kulturnatten och dra en guerillaläsning på 20TALs kontor. Liket lever! Han har varit på Centrum för näringslivshistoria en (1) gång.

 

Emilia Hasselquist Langefors är född 1997 och bor i Malmö. Pluggar teoretisk filosofi och skriver mest prosa, men också poesi och essäer. Besatt av att bli besatt. Alltid besatt av kontraster. Just nu: besatt av att tänka på närhet och distans.

 

Liza Tegel dansar, koreograferar och skriver. Hon är intresserad av avstånd, motstånd, ensamhet och ljud. Hon föddes i Umeå för flera år sedan, idag bor hon i Malmö. Sedan 2021 skriver Liza Antigone-fiktion på www.knivarnautat.substack.com.

 

Anna Kristiansson (f. 1993) kommer från Söderslätt i Skåne. Hon har gått Lunds universitets författarskola och skriver helst om platser hon saknar och människor som befolkar dem.

 

Julia Videgård bor i Stockholm. Hon är 27 år och arbetar som journalist. Hon skriver poesi om olja och förlust.

 

Nadja Gollbo är 26 år och kommer från Uppsala. Hon är utbildad statsvetare sedan några år tillbaka och skribent sedan barnsben. För närvarande bor hon i Malmö där hon läser andra året på Skurups skrivarlinje, skriver kandidatuppsats i franska, recenserar böcker och jobbar extra som översättare från nordiska språk.

 

Andreas Haglund, född 1996 (pronomen: han och hen), jobbar som danskonstnär, performer och koreograf. Han skriver också dikter, essäer och noveller. Ofta lekfullt sökande texter om kroppar, ekologi och kontinuerlig omformning. Känslospröten sticker ut och det skrivs från alla möjliga olika organ (hjärna/hjärta/hud). Det är texter som försöker stoppa händerna så långt ner i jorden så att naglarna målas alldeles kaleidoskopiskt vackra av mikrober som hånskrattar och äter naglarna upp. Han bor i Köpenhamn men letar förläggare till debutsamlingen i Sverige.

 

Poeter som medverkat föregående år:
Hanna Rajs, Erik Lindman Mata, Niko Erfani, Elis Monteverde Burrau, Iman Mohammed, Burcu Sahin, Saga Cavallin, Madeleine Andersson, Arazo Arif, Ellen Nordmark, Anna Axfors, Victor Malm och många fler.

 

Projektledare & konferencierer:
Jonathan Brott & Henry Song

 

20TAL:s evenemang stöds av Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.