Första Klubb 20TAL 25/2 fotograferad av Jonathan Brott

Första Klubb 20TAL, den 25 februari var både ett avslut och en återfödelse. På en och samma gång vi ville ta vårt första steg in i tjugotalet och avtacka 10-talet med release av vårt sista nummer av Tidskriften 10TAL, »Hitta hem«.

Första Klubb 20TAL blev en kväll om minnen, nostalgi, och vilsenhet. Kvällen fångades i bild av Jonathan Brott.

 

20TALs chefredaktör Madeleine Grive hälsar välkomna till kvällen.

Kvällen inleds med poesiläsning av 10TALs debutant Kaberi Mitra. Mitra läser den text hon debuterat med i 10TAL »Hitta hem«, en text som lägger grunden för en känslig reflektion över frågor som minne, sorg, psykisk sjukdom och ansvar.

Kaberi Mitra fortsätter med helt ny, opublicerad poesi.

En fullsatt foajé lyssnar förtrollad på Mitras lyrik.

Nästa programpunkt var ett samtal om nostalgi mellan forskarna Mattias Gardelloch Loretto Villalobos, om hur nostalgi används såväl av fascister som antifascistiska proteströrelser, och förs vidare till nya generationer som då känner nostalgi för tider de aldrig upplevt.

Mingel i pausen.

Poetry slam-artisten tillika romanförfattaren Alma Kirlic, framför delar av sin text i 10TAL »Hitta hem« – en absurd och humoristiskt skriven berättelse om när hon blev av med sitt pass i Kina och blev fast i landet.

»Utan pass i Peking« lockade många skratt.

Från skratt till sorg. Nydebuterade Erik Lindman Mata framförde känslosamma dikter ur sin nyligen utkomna kritikerhyllade poesisamling »Pur«. Poesi om känslor av förlust, sorg och saknad efter flickvännens död. Poesin uppehåller sig också vid minnets natur och frågan om vad som går att bevara.

Kvällen avslutades med ett underfundigt framträdande av serieskaparen och författaren Joakim Pirinen, skapare av den kult-förklarade serien Socker-Conny. Han framförde fyndiga dikter och prosatexter på temat »hem« och »minne«, till många skratt från publiken.

Första Klubb 20TAL blev en succé. Scalateaterns foajé var full av publik som firade med oss. Tillsammans klev vi in i 20talet på bästa sätt, på spaning efter den tid som är..