Klimatvrede på Sigtunastiftelsen

3 okt
Klimatvrede på Sigtunastiftelsen
Kl. 15-17.30

10TAL, Sigtunastiftelsen och CEMUS bjuder tillsammans in författare, musiker och akademiker till en eftermiddag med föreläsningar, poesi och musik kring temat Klimatvrede – utifrån 10TALs senaste nummer på samma tema.

Medverkande:

Forskaren Mikael Kurkiala, docent i Kulturantropologi på Uppsala universitet och forskare i Svenska kyrkan. I sin avhandling skrev han om Lakotaindianer och har skrivit »I varje trumslag jordens puls« (Ordfront 2005) samt bidragit i olika antologier som Jorden vi ärvde: om klimat, konsumtion och livsval (2008). Han är redaktör för Tidens tecken, en publikationsserie om existens och samtid.

Poeten och journalisten Jonas Gren, som bland annat har gett ut diktsamlingarna Lantmäteriet (2014) och Antropocen. Dikt för en ny epok (2016) på 10TAL Bok. 2018 är han aktuell på 10TAL med samlingen Dälden, där de blommar. Han var tidigare student och forskare på Stockholm Resilience Centre.

Författaren och kritikern Andrea Lundgren, som har gett ut böckerna I tunga vintrars mage (2010), Glupahungern (2014) och är aktuell med novellsamlingen Nordisk fauna (2018) på Natur & Kultur. 2015 startade hon, tillsammans med förläggaren Martin Halldin, litteraturpodcasten Skogarna.

Antropologen, konstnären och filmskaparen Jan van Boeckel. 2013 publicerade han avhandlingen At the heart of art and earth: an exploration of practices in arts-based environmental education, som sedan dess har givits ut i tre upplagor. Han är internationellt verksam som forskare och artist i skärningspunkten mellan ekologi, konst och pedagogik. Han är docent på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg.

Musikduon Långbacka/Bådagård. Maja Långbacka och Matilda Bådagård är en artistduo och ett systerskap med rösterna i centrum, som våren 2018 debuterade med singlarna Wake us up och Calling. Deras musik beskrivs som samhällskritisk Nordic Noir: “Som om Regina Spektor flyttat till de nordiska fjällandskapen och lärt sig spela fiol.” De har som musiker och låtskrivare tidigare bland annat framträtt på Polar Prize och Nobelfesten liksom komponerat film- och scenmusik till bland annat Cirkus Cirkör.

Fri entré!
Sigtunastiftelsens bibliotek.
Drop in i mån av plats.