Post #metoo – 20 mars

Välkommen till årets första Klubb 10TAL!
Kvällens tema: Post #metoo – Hur går vi vidare?
Tisdag 20 mars
Scalateatern kl 19–01
Entré 100 kr / 80 kr. Sök biljetter till förköpspris på billetto.se

Till Jonathan Brotts fotoreportage

Arazo Arif / Elisabeth Hjorth. Foto Patricia Reye / Pernilla Ahlsén

Författarna Elisabeth Hjorth och Helena Granström samtalar tillsammans med kulturskribenten och filmregissören Zara Kjellner om skrivandets villkor. Popikonen Marit Bergman framträder med musik på temat. Vi får även ta del av nyskriven skönlitteratur. Som vanligt på Klubb 10TAL – poesi, mingel och bar. Välkommen!

10TAL nr 21/22 2015, Övergrepp

Redan 2015 gav 10TAL ut ett tidskriftsnummer med tema Övergrepp. Här får offrens berättelser utrymme, och inte förövarnas. Hur gestaltas sexuell förtryck och våldtäkter i den samtida litteraturen och konsten? Övergrepp som ofta är ytligt och schablonartat skildrade i populärkulturen. 10TAL undersökte ämnet i politiska, ekonomiska och sociala relationer där den värdighet varje människa äger kränks. Vi publicerade skönlitterära texter, essäer, reportage, artiklar och konstprojekt.

Tidskriftsnumret presenterades under en föreställning med påföljande panelsamtal på Stockholms Internationella Poesifestival 2015.

På vårens första klubb 10TAL fortsätter vi att uppmärksamma diskussionen, och nu efter #metoo-debatten.

Kvällens medverkande

Zara Kjellner

Foto Patricia Reye

Zara Kjellner är kulturskribent och regissör. Hon gick ut författarskolan Biskops Arnö år 2014 och efter det har hon skrivit för bland annat Expressen Kultur och 10TAL.  År 2016 skapade hon den uppmärksammade feministiska porrfilmen “Female Fantasy” som hade premiär på Kulturhuset. Just nu skriver hon tv-serien ”NICKY” tillsammans med Johanna Gafvelin.  

Helena Granström

Foto Sofia Runarsdotter

Helena Granström är författare och kulturskribent. Hon bokdebuterade 2008 med den civilisationskritiska skriften Alltings mått, och har därefter utkommit med ett antal titlar, senast långessän Det som en gång var (Natur och Kultur 2016). I höst utkommer Standardmodellen, en roman som tematiserar modern fysik och kosmologi. I november 2017 skrev Helena en krönika i Expressen där hon efterlyste en noggrannare debatt om de vittnesmål som framkom i samband med #metoo.

Elisabeth Hjorth

Foto Pernilla Ahlsén

Elisabeth Hjorth är författare, bosatt i Lund och verksam som forskare och lärare i litterär gestaltning på Konstfack. Hon debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen (Modernista 2008) och har utkommit med de kritikerrosade romanerna Hängivelsen (Norstedts 2011) och Vid himlens början (2013). Hon disputerade 2015 med den uppmärksammade avhandlingen “Förtvivlade läsningar. Litteratur som motstånd och läsning som etik”. Under 2018 utkommer hennes lyriska roman Fadern som behandlar teman som sexuella övergrepp och tystnadskultur, på 10TAL bok.

Arazo Arif

Foto Patricia Reye

Arazo Arif är poet, journalist, kritiker och studerar just nu sin sista termin på masterutbildningen i Litterär gestaltning, vid Akademi Valand. Hon debuterade med poesi i 10TAL nummer 20 Lyriken i musiken samt skrev en essä om den dubbla kränkningen i sexuella övergrepp, i 10TAL nummer 21/22 Övergrepp. På Klubb 10TAL läser Arazo nyskrivna dikter på temat.

Marit Bergman

Foto Fredrik Skogkvist

Marit Bergman debuterade som soloartist 2002, tog det svenska musiklivet med storm och har sedan dess belönats med såväl Grammisar och P3-guld statyetter och inspirerat en ny generation av kvinnliga artister. Hon började skriva låtar som tolvåring och spelade som sjuttonåring i bandet Candysuck. Marit beskriver sin musik som en blandning mellan Madonna, Sonic Youth, X-Ray Spex, Roberta Flack och Mary J. Blige och alla dessa vida influenser kan höras i Marits låtar. Utöver arbetet med musik har hon varit skribent och är en av grundarna till Popkollo – musikläger för unga tjejer och transpersoner.

I höstas klev Marit tillbaka in i rampljuset med sin nya singel Dra åt helvete. Låten är den första singeln från det kommande albumet och är en hyllning till alla de som någonsin tvekat och sedan vågat. ”Dra åt helvete” är mantrat för att få mod att kasta sig ut och ta sin plats i världen.

Se musikvideon nedan!

Dra åt helvete

Sök biljetter till Klubb 10TAL nedan.

Biljetter!

Evenemanget arrangeras på Scalateaterns källarscen. Lokalen når du via trappa från Scalateaterns foajé.  Det finns ingen hiss. Har du frågor om lokalen och tillgänglighet? Hör av dig till oss på info@10tal.se eller 08-612 10 03 så hjälper vi dig!