Klubb 10TAL: Mask

Mask. Ikläder du dig mask för att gömma dig, synas eller för att framhäva vem du egentligen är?

Masken som konstnärlig och kulturell företeelse. Under en helkväll samlar 10TAL författare, forskare och konstnärer med olika perspektiv på “maskering” och “demaskering”. Release för 10TAL nr 31, MaskSpecialerbjudande: förbeställ numret för 130 sek och få fri entré på köpet. Detta erbjudande gäller enbart via förköp hos billetto.se – numret hämtar du på plats.

Sök biljetter

Kristoffer Leanoder / Mara Lee. Foto Marcus Johansson / Märta Thisner

Kristoffer Leandoer, författaren bakom hyllade essäboken Mask – Litteraturen som gömställe (Pequod press), i samtal med Loretto Villalobos, scenkonstkritiker och doktorand i etnologi. Läsningar av författarna Mara Lee, aktuell med uppmärksammade diktsamlingen Kärleken och hatet (Albert Bonniers), och Wera von Essen, aktuell med En debutants dagbok (Modernista). Robert Fux, skådespelare och dragkonstnär, läser Pop-up Powder Poetry ur kosmetikbroschyrer. Gnistrande framträdande med dragshowartisten Inga Tvivel. Youtubestjärnan Thomas Sekelius berättar om sin relation till smink utifrån självbiografiska Two faced (Bonnier Fakta).

Frågor om tillgänglighet i lokalen?
Läs mer!

Kristoffer Leandoer

Foto: Marcus Johansson

Kristoffer Leandoer, författare, översättare, litteraturkritiker, debuterade 1987 med diktsamlingen Dykarklocka (Legenda). Allt viktigt om poesi har han lärt sig av böner, hymner, gudstjänster och gravar i Sverige, Frankrike, Vitryssland och Vietnam. I höst är han aktuell med boken Barn. En essä om det förlorade paradiset (Pequod press), ett slags uppföljning till Mask, var i han undersöker barnens roll i skönlitteraturen och blottlägger en pedofil litterär praktik där barnen systematiskt används till att legitimera vuxnas begär, nostalgi och dödsdrift.

Mara Lee

Foto: Märta Thisner

Mara Lee är verksam som forskare vid Kungliga Konsthögskolan, och har undervisat på Biskops Arnös författarskola i många år. Hon har givit ut de två uppmärksammade diktsamlingarna Kom och Hennes vård, debuterade som romanförfattare på Albert Bonniers Förlag 2007 med den internationellt uppmärksammade Ladies, som 2011 följdes av Salome för vilken hon belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris och Per Olov Enquists pris. Hon har även översatt den kanadensiska poeten Anne Carson.

Loretto Villalobos

Foto privat

Loretto Villalobos är frilansande scenkonstkritiker för bl. a. Expressen och UNT. För närvarande doktorerar hon i etnologi, med utgångspunkt i minnen om den chilenska diktaturen och exilen och hur dessa gestaltas i individuella levnadsödesberättelser. För Expressen Kultur har hon uppgett att hennes hemliga superkraft är att hon är immun mot “spoilers” eftersom att hon genomskådar berättelsers händelseförlopp och vändningar långt innan de har skett.

Wera von Essen

Foto: Matti Koli

Wera von Essen debuterade med romanen En debutants dagbok våren 2018, vilken väckte stor uppmärksamhet på kultursidorna, om karaktären Wera von Essen som försöker debutera. När romanen blir refuserad ger hon i stället ut en dagbok om den misslyckade debuten. Boken benämns “roman” av förlaget, men har otvetydigt många skärningspunkter med författarens eget liv – kan det sägas vara ett slags förklädnad att konstruera en romankaraktär av sig själv, att gömma sig genom att gå ut på scen? Att tala sant genom att hitta på, eller tvärs om? Anna Lundvik skrev i Sydsvenskan om romanen: “Med denna arroganta skildring av självhat och misslyckande skräller von Essen in i Litteratursverige med en ovanligt styv debut.”

Robert Fux

Foto: Christian Hagward

Skådespelaren, dragartisten och makeupartisten Robert Fux är aktuell som Bertha von Suttners hjältinna Martha i Kulturhuset Stadsteaterns hyllade uppsättning av Ned med vapnen! Under Klubb 10TAL medverkar han, till vår stora glädje, med Pop up Powder Poetry ur kosmetikbroschyrer.

»Fux är monologernas mästare … makalös med sin precision och textkänslighet, sin enorma minneskapacitet och sin sparsamma underförstådda ironi.« DN

Inga Tvivel

Foto: Jasmine Storch

Inga Tvivel är dragshowartisten som uppträtt kors och tvärs i Sverige såväl som utomlands de senaste 20 åren – alltifrån QX-galor till olika Pride-evenemang, via operaföreställningar och egna nattklubbsshower. Hon är en flitigt anlitad konferencier, pianist och klädmakare. För tillfället uppträder hon i den rikstäckande föreställningen “Bland Drakar och Dragqueens”, uppmärksammad i tidningar, tv och radio, i vilken hon och hennes kollegor besöker bibliotek och läser sagor för barn.

Thomas Sekelius 

Foto: Linnea Carlsson

Thomas Sekelius slog igenom med sina personliga och inspirerande sminkvideor på Youtube och är verksam som musikartist, modell och föreläsare. Han är aktuell med boken Two faced (Bonnier fakta) om hur du med hjälp av makeup kan experimentera med ditt utseende.