Platsen för Klubb 10TAL den 17 december är Teater Brunnsgatan Fyra, salongen är fullsatt. Nyss har tidskrifternas framtid diskuterats och det är dags för författaren och dramatikern Alejandro Leiva Wenger att samtala med poeten och statsvetaren Naima Chahboun om erfarenheterna efter utgivningen av den hyllade novellsamling Till vår ära som återigen är aktuell – i en ny utgåva. Med sin stilsäkra och medvetna hantering av språket skapade Alejandro Leiva Wenger nya möjligheter för litteraturen när samlingen gavs ut första gången 2001. Den blev uppmärksammad för sitt sätt att blanda samhällskritisk realism med magiska och övernaturliga inslag. Leiva Wenger gestaltar ömsint samspelet mellan människor i nära relationer och ställer frågor om vad det är att dela en erfarenhet och ett språk. Vad kan man säga om litteraturklimatet då och nu?
»Jag blev så otroligt trött på den så kallade integrationsdebatten som rådde. Ta bara ordet att integrera människor. Vad betyder det? Det är pratet om invandrare och svenskar som ofrånkomligen associerar det svenska med det normala, duktiga, harmoniska och begreppet invandrare med motsatsen.«
Leiva Wenger ser en av de mest uppmärksammade novellerna i samlingen som också filmatiserats – Elixir – som en drift med integrationsdiskursen. Trots det har den oftare tolkats som en text om »hur svårt det är att bli svensk«. En annan novell i samlingen, »Sakers riktiga namn«, handlar om två förälskade ungdomar som börjar missförstå varandra.
»Jag minns att en kritiker tolkade den som en novell om en kulturkrock. Jag kunde skriva om vad som helst och ändå handlade det bara om integration.«
»Går att skriva intelligent litteratur i ett korkat samhällsklimat?« undrar Chahboun. »Jag gillar ju dumhet. Frågan är om det går att skriva korkat i ett samhälle där allt förväntas vara intelligent och samhällsnyttigt? En bok i dag ska vara klok och vettig och komma med ett gott budskap eller åtminstone tjäna som underlag för samhällsdebatten. Kan den inte bara få vara en bok?«
Sedan debuten med Till vår ära har Alejandro Leiva Wenger skrivit dramatik, bland annat pjäsen Författarna som spelades på Unga Klara i Stockholm 2013. 2015 kommer nästa bok, en roman.