Klubb 10TAL: Sydkoreas omstörtande litteratur

Plats: Konstakademien,  Fredsgatan 12 i, Stockholm

Tid: Fredagen den 20 september 19.00 – 22.00. Insläpp från 18.30.

Omslagsbild till 10TAL nr 33/34. Bild: »Goddess of Love and Passion«, av Park Youngsook

10TAL bjuder i samarbete med LTI Korea in till Klubb 10TAL på Konstakademien, med temat » Sydkoreas omstörtande litteratur«, fredagen den 20 september. Under kvällen presenterar vi tre av Sydkoreas mest framträdande författare: Kim Haengsook, Sin Yong-Mok, och Kim Keum Hee, poeter och prosaister som skriver allt från aktivistisk poesi till känsliga kvinnoporträtt. Under kvällen deltar de i ett engagerande samtal om sydkoreansk litteratur idag, med journalisten och litteraturvetaren Mats Almegård. De kommer också läsa ur sina verk, på originalspråk, varpå svenska översättningar framförs av skådespelerskan Anna Wallander. Svenska poeten Helena Boberg läser ur sin poesisamling Sinnesvåld (utgiven på 10TAL Bok) och det blir också visning av sydkoreansk samtidskonst.

I samband med Klubb 10TAL släpper vi 10TALs nya nummer, 33/34, med tema »Sydkorea – omstörtande litteratur och konst«. Numret är den första omfattande introduktionen till samtida sydkoreansk litteratur och konst på svenska, med tyngdpunkt på feminismens frammarsch i landet. I den samtida sydkoreanska litteraturen höjs marginaliserade röster, i protest mot patriarkala strukturer och i ett sökande efter en egen plats. Det är ett digert nummer på cirka 150 sidor, med nya texter av internationellt hyllade författare som Han Kang, Kim Hyesoon och Bae Suah men också många författare som ännu inte nått utanför hemlandet. I numret publiceras ett flertal längre noveller i sin helhet, introduktioner till viktiga författarskap, nyskapande poesi, essäer av bland andra Kim Hyesoon, Aase Berg och Johannes Göransson, provocerande konstprojekt och intima intervjuer.

Om du vill slippa köa till bokbordet kan du redan nu köpa din tidskrift, och få numret i handen när du anländer till evenemanget. Om du vill komma till klubben och lyssna på författarna, se konsten och ha en trevlig fest med oss kan du köpa en entrébiljett för 80 kr.

Programmet börjar klockan 19.00, insläpp från 18.30.

Vi ses på Konstakademien!

 

 

10TALs evenemangsverksamhet stöds av Statens kul­tur­råd, Stockholms stad och Region Stockholm.

10TAL nr 33/34 ges ut med stöd från LTI Korea och Stiftelsen Längmanska kulturfonden. Tidskriften 10TAL stöds av Statens Kulturråd.