Lyriken i musiken: Kajsa Grytt & Anna Järvinen

Vad händer i samspelet mellan lyrik och musik? Kom och lyssna på ett intressant samtal på Rönnells Antikvariat!

Fri entré

Två framstående singer/songwriters samtalar om den energi som uppstår när lyrik och musik möts. Samtalet leds av kulturskribenten John Swedenmark som skrivit om språket i musiken i 10TAL nr 20 »Lyriken i musiken«.

Legendariska Kajsa Grytt har skapat musik sedan 1980-talet då hon slog igenom med punkbandet Tant Strul. Idag är hon aktuell som vinnare av SKAP:s (Svenska musikskapare) och Manifestgalans pris för Årets textförfattare 2019, samt med albumet Kniven i hjärtat och romanen Du lever i mig som båda släpptes 2018.

Anna Järvinen  är hyllad för sin originalitet i uttryck och text. Hon debuterade som soloartist 2007 med albumet Jag fick feeling vilket nominerades till fyra Grammisar.  2013 gav hon ut samlingsalbumet Samling och 2016 kom Annan. En Anna. I år väntar turné och ny musik med Anna Järvinen.

John Swedenmark är språkforskare, översättare och essäist, och har skrivit mycket inom översättningsteori, psykoanalys och litteraturkritik. Ett urval av sina artiklar har han gett ut i boken Kritikmaskinen och andra texter. Han har tidigare arbetat som kulturredaktör på tidningen Arbetet (tidigare LO-tidningen) där han 2014 utsågs till Årets redaktör. Idag jobbar han främst som översättare då han bland annat översätter lyrik och poesi, och han är Sveriges främsta översättare från isländska. Han har medverkat i 10TAL med ett stort antal artiklar, essäer och intervjuer genom åren.

Evenemanget anordnas med stöd av Stockholms Stad.

Foto: Josefine Bäckström

Kajsa Grytt är uppvuxen i Stockholm och vid sjutton års ålder var hon med och grundade punkbandet Kasern. Som nästa steg i musikkarriären började hon spela i Tant Strul där hon skrev många av låtarna och så småningom blev bandets sångerska. De släppte sin första singel, Pappas tant, 1979 och sitt första album, Tant Strul, 1980. Bandet splittrades 1985 varpå Kajsa Grytt startade en duo tillsammans med Tant Struls pianist, Malena Jönsson. Sin solokarriär påbörjade Kajsa Grytt 1990 och har sedan dess släppt åtta album och sex singlar. Albumet Brott & Straff – historier från ett kvinnofängelse från 2006 innehåller dikter och texter skrivna av fångar, vilka Kajsa Grytt skrivit musiken till. För att förverkliga sitt senaste album, Kniven i hjärtat, arrangerade hon själv låtarna på datorn för att illustrera hur hon hörde låtarna i huvudet. Därefter letade hon efter rätt producent som skulle kunna realisera hennes visioner. 2017 började inspelningen i samarbete med producenten Martin ”Konie” Ehrencrona. Kniven i hjärtat har hyllats som det bästa Kajsa Grytt gjort.

Foto: Carl Johan De Geer

Anna Järvinen är född i Helsingfors och flyttade till Sverige som sexåring. Från mitten av 1990-talet och fram till splittringen 2003 sjöng hon i svenska popbandet Granada, men har idag en solokarriär inom musikbranschen och har samarbetat med artister som Olle Ljungström, Björn Olsson, Dungen och Melody Club. Hon har släppt sex egna album och nominerats till Grammis ett flertal gånger. 2016 utsågs hon till Årets Sverigefinne av Sveriges Radios finsk-svenska kanal, Sisuradio. Hösten 2016 ledde hon teve-programmet Anna Järvinen och kvinnorna, där hon träffade och samtalade med fem olika kvinnor, alla med finska rötter.

Välkommen att lyssna på ett spännande samtal om vad som händer när poesi och melodi förenas!

Plats: Rönnells antikvariat

Tid: Lördag 13/4 kl. 14 – 16