Poesifabriken

Vad?

Poesifabriken drivs av den litterära tidskriften 20TAL och är en turnerande skrivarverkstad för barn och unga i åldrarna 7 – 18 år. Vi besöker skolor, bibliotek och kulturföreningar i Stockholms län, men också  i övriga landet, för att ge unga chansen att få prova på att skriva poesi. 

Med fantasi och kvalitet som ledord vill vi uppmuntra barn att skriva. Att öva sig i kreativt skrivande ökar såväl självkänsla och språkförmåga som empatiska förmågor. Övningarna handlar inte om att prestera utan att experimentera med sitt skrivande och öva sig i att hitta egna uttryck.

 

Syfte?

– Poesifabriken introducerar poesi, läsande och skrivande för unga som inte naturligt kommer i kontakt med det i sin vardag.

– Poesifabriken vill rucka på föreställningen om hur poesi måste se ut. Poesifabriken undersöker gärna andra konstnärliga uttryck – musik, bild – i relation till lyrik.

– Poesifabriken vet av erfarenhet att poesi, när den inte dikteras av traditionella regler, möjliggör upptäckter i det egna språket som stärker självkänsla och självförtroende – och inspirerar till fortsatt läsande och skrivande.

 

En exempeldikt

I oktober 2018 besökte Poesifabriken Vallentuna bibliotek för att skriva tillsammans med unga vuxna. Två av de medverkande fortsatte sedermera att skriva ihop, Mukhtar skriver poesi på dari och Charlotta översätter till svenska. Läs den fantastiskt fina dikten Ensam här!

 

Kontakt?

Alla frågor är välkomna! Mejla till poesifabriken@10tal.se eller ring 08-612 1003

Ladda ner informationsfolder
Läs mer om Poesifabrikens pedagoger!

Poesifabriken stöds av Statens kulturråd, Region Stockholm, Svenska Akademien och Stiftelsen Solkatten