24–26 november 2017 arrangerades Stockholms Internationella Poesifestival på Nobelmuseum i Gamla stan. Festivalens andra dag, lördag 25 november, arrangerades med tema Återförtrollning. Föreställningen innehöll läsningar av yngre, angelägna poeter som Anna Axfors, Elis Burrau och Caspar Eric (Danmark), och av äldre och etablerade poeter som Göran Sonnevi och Lisa Robertson (Kanada). Det blev en föreställning med många engagerande läsningar och musikinslag. I pauserna spelade Magnus Holmander (klarinett) & Irina Serotyuk (dragspel). Se bilder från Stockholms Internationella Poesifestival 2017 och läs mer om de medverkande nedan!

Publik i föreställningsrummet. Foto: Jonathan Brott
Lilly Zetterberg

Foto: Cato Lein
”Vi ser i Lilly Zetterbergs dans inte bara en ung artist som behärskar sin kropp och sina uttrycksmedel. Vi ser en flik av det drömda Hellas där källnymferna lekte.” Orden är från Svenska akademieledamoten Horace Engdahl, tidigare danskritiker. ”En värld uppstår som genom ett trollslag, den idealvärld Duncan strävade mot med sin solon till romantisk musik”.
Dansaren Lilly Zetterberg, 27 år, har dansat över hela världen med 1900-talets stora danslegend Isadora Duncans koreografier som specialitet. För Zetterberg som är utbildad vid bland annat Kungliga Svenska Balettskolan och Boston Ballet School, är Isadora Duncan, berömd för sin självständighet som dansare, tänkare och aktivist, en stor förebild. Av en av Isadora Duncans främsta elever, Anna Duncan, har Lilly Zetterberg även ärvt några av kostymerna att dansa i.
Lisa Robertson, Kanada

Foto: Cato Lein
Lisa Robertson, en av samtidens mest uppmärksammade poeter framträdde under festivalen i Sverige för första gången. Hon har sedan sin debut på 90-talet givit ut flertalet böcker och har kommit att bli en av Kanadas mest hyllade och internationellt mest uppmärksammade poeter. Hon arbetar både politiskt och feministiskt medvetet, och utmanar det poetiska genom olika genrebyten: Hon använder sig av vitt skilda genrer så som epik, nyhetsprosa, pastoral och väderleksrapporter. Det politiska i hennes poesi berör ofta genus, sociala tillhörigheter och hierarkier, och motsätter sig världens allt mer avpolitiserade tillstånd. Tidigare i år gavs hon ut för första gången i bokform på svenska med långpoemet Vädret (Rámus) i översättning av Niclas Nilsson. Under poesifestivalen uppträdde Robertson med helt nytt material i form av en poesisvit som går under namnet ”Starlings”, som relaterar till återförtrollningsidén.
Robertson har även skrivit flera essäsamlingar om samtidskonst, arkitektur, sociala mötesplatser, färg, material, luft och urban geografi. Ett prov på hennes gränsöverskridande samhällskritik finns att läsa i 10TAL nr 25 Bildstormare, i essän ”Om färg och dess användning”.
Lisa Robertsons poesi framfördes på svenska av skådespelerskan Nina Zanjani. Översättning: Niclas Nilsson.

Lisa Robertson och Nina Zanjani på scen. Foto: Jonathan Brott
Nina Zanjani är skådespelare som har haft en lång rad stora roller i uppsättningar på både Dramaten och Göteborgs stadsteater och i svenska storfilmer så som Se upp för dårarna och Farsan. På Poesifestivalen tolkade hon även poeten Caspar Eric (Danmark).
Nora Gomringer & Philipp Scholz, Tyskland

Foto: Cato Lein
Nora Gomringer, 2015 års Ingeborg Bachmann-pristagare, framträdde för tredje gången på Stockholms Internationella Poesifestival. Med sina diktsamlingar och sin oerhört starka scenutstrålning tillhör hon en av de mest omtalade och erkända poeterna i sin generation. Hennes diktsamling på svenska, Säg nåt om natten då, gavs ut 2011 av 10TAL Bok i översättning av Cecilia Hansson. Gomringer berör gärna det tyska språket i sina texter och skriver om hur det en gång både förförde och förfärade en hel värld. I år kom hon till Stockholm med jazzmusikern Philipp Scholz.
Philipp Scholz och Nora Gomringer har gjort det till sin specialitet att förena poesi och musik – röst och trummor i en gnistrande kombination. Gomringer och Scholz förvandlar poetisk vers till sång, scat och musikaliska läsningar. Deras första CD: PENG PENG PENG PENG följde med dem på turné genom Japan förra hösten.
Tysk och engelsk poesi av Mascha Kaléko, Nora Gomringer själv, experimentella poeter så som Kurt Schwitters och klassiska poeter likt Heinrich Heine och moderna klassiker som Dorothy Parker är beståndsdelarna i det livliga programmet hos den ständigt resande duon. Innan deras Sverigebesök turnerade de i södra Kenya och på det viset håller sig världens rytmer och rim kvar i deras instrument.
Båda artisterna har mottagit flera prestigefyllda priser. Nora Gomringer räknas som en av de viktigaste poeterna i den yngre generationen. Philipp Scholz reser runt jorden som artist i många olika ensembler. 2017 är han pristagaren av Leipzig Jazz Award. Tillsammans med Gomringer kommer han att undervisa vid Klagenfurt University som hedersdoktor i poesi 2018.


Philipp Scholz och Nora Gomringer på scen. Foto: Jonathan Brott
Göran Sonnevi

Foto: Cato Lein
Göran Sonnevi, en av Sveriges mest framstående poeter, har sedan sin debut 1961 bidragit med många diktsamlingar till den svenska litteraturen, i vilka han skriver om människans relation till samhällets strukturer. Politiken finns alltid med i Sonnevis diktning, liksom intresset för matematiken och den klassiska musiken. Sonnevi berikar med underbar naturlyrik och starka kärleksdikter.
Utöver sina drygt dussintals diktsamlingar, har han översatt verk av Ezra Pound, Osip Mandelstam och Hans Magnus Enzensberger till svenska, och skrivit texter till verk av tonsättaren Daniel Börtz. I sitt senare författarskap har han utvecklat en lyrisk form med långa, sjungande rader; ett slags vittnande eller besjungande av tiden som kan beröra och väva samman allt från inslag ur nyhetsflödet till kvantmekanik och tankar om kärleken.
2006 tilldelades han Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen Oceanen.
Under Poesifestivalen läste han bland annat ur diktsamlingen Sekvenser mot Omega (Bonniers 2017).

Göran Sonnevi på scen. Foto: Jonathan Brott
Anna Axfors

Foto: Cato Lein
Anna Axfors, född i Tranås och bosatt i Malmö, debuterade 2016 på 10TAL Bok med den lyriska kortromanen Kärleksbrevet som fick ett varmt mottagande. Anna Axfors skriver en blandning mellan poesi och prosa. Sorg och existentiella tankar står ofta tillsammans med drastisk ironi och underfundig humor. Axfors hör till de mest uppmärksammade namnen inom den unga svenska samtidspoesin. Hon medverkar på poesiscener och poesifestivaler både i Sverige och utomlands. Hon har läst dikter på Stockholms Internationella Poesifestival förut, på festivalens scen ”AKT UNG!”, för unga poeter mellan 18-28 år. Axfors använder sig av olika plattformar som Twitter och chapbooks. Hon har drivit bloggen ”Vi som aldrig skrev prosa” på Nöjesguiden tillsammans med poeten Elis Burrau som också medverkade på årets festival. De driver även Facebook-förlaget Fame Factory. Anna Axfors första diktsamling, Jag hatar naturen, utkommer under 2018 på 10TAL Bok.

Anna Axfors på scen. Foto: Jonathan Brott
Magnus Holmander & Irina Serotyuk

Foto: Cato Lein
Magnus Holmander och Irina Serotyuk är vinnare av den prestigefyllda “Young and Promising”, en svensk nationell tävling för duon och ensembler. De är utbildade på Odessa National Academy of Music respektive Kungliga Musikhögskolan. Magnus, vinnare av De Unges Konsert och mottagare av Frimurarstipendiet, är dels klarinettist och dels trollkarl vars unika talang har lett honom till soloföreställningar på platser som Royal Festival Hall i London och Auditorium i Milano. Irina, vinnare av “Torneo Internazionale di Musica” och mottagare av “Gaude Polonia” från Polens kulturminister, är en renodlad dragspelare som har uppträtt och vunnit många utmärkelser i över 30 länder. Tillsammans bildar de en dynamisk duo som lämnar ingen orörd.
Caspar Eric, Danmark

Foto: Cato Lein
Caspar Eric är en av Danmarks unga poesitalanger som 2014 debuterade med poesisamlingen 7/11. För sin debutsamling tilldelades han Munch Kristensens Kulturlegat och har sedan debuten gett ut ytterligare två diktsamlingar. Hans poesi, särskilt den senaste diktsamlingen Avatar (2017), speglar samtiden från ungas perspektiv, och behandlar allt från den moderna människans rädsla för att bli daterad till melankoli, självmord och kapitalism. I sin diktsamling från 2015, Nike, skriver han även om sin personliga erfarenhet av att leva med cerebral pares, hur samhället skriver fram ”normala” kroppar och vad som händer med de kroppar som inte passar normerna.
Av kritiker har han kallats för ”en poesins hjärtstartare”.
Caspar Erics poesi lästes på svenska av skådespelerskan Nina Zanjani. Översättning: Johanne Lykke Holm.

Caspar Eric på scen. Foto: Jonathan Brott
1921

Foto: Stina Vikholm
Musikerna och kompositörerna David Åhlén och Andreas Eklöf driver tillsammans samarbetsprojektet 1921. Under festivalen spelade de musik från sin nya skiva In my veins som släpptes samma dag som festivalen invigdes. David Åhlén, som med sin helt unika magiska falsett har kallats indiepoppens svar på Arvo Pärt, och Andreas Eklöf som bidrar med elektroniska klanger, utgör en mycket spännande duo. Tillsammans har de bland annat för det nya albumet översatt texter av mystikern och psalmdiktaren Linnea Hofgren (1868-1921) och resultatet är lika andligt suggestivt som det är musikaliskt fenomenalt.

1921 på scen. Foto: Jonathan Brott
Elis Burrau

Foto: Cato Lein
En ny lekfullhet och uppdaterad enkelhet utmärker den nya unga svenska lyrikvågen och den kanske mest uppmärksammade poeten för denna våg är Elis Burrau. Med sin andra diktsamling, Röda dagar (10TAL Bok 2017) befäster Elis Burrau ställningen som sin generations piggaste och roligaste poet, menade kritikern Björn Kohlström i sin recension i Jönköpingsposten. Boken visar med sin blixtrande hybris ett nervigt flöde av ängsliga poser och romantiska mellanrum i det vardagliga. I dikterna framställs ett ungt poetiskt liv 2017, där Anne Carson är lika meningsbärande som Paris Hilton eller Amy Winehouse. Debuten och vi fortsatte att göra någonting rörande (CLP Works) kom 2016 och nominerades till Borås Tidnings debutantpris.
Elis Burrau har medverkat på Stockholms Internationella Poesifestivals scen AKT UNG! årligen sedan starten 2012 och driver PDF-förlaget Fame Factory tillsammans med poeten Anna Axfors. Hans första roman, Karismasamhället, utkommer på Bonniers i januari 2018 och handlar om unga vuxna i Stockholm, om sociala situationer och om karisma.

Elis Burrau på scen. Foto: Jonathan Brott
Stockholms Internationella Poesifestival 2017 tackar för stöd och samarbete
Nobelmuseum, Scandic Malmen
Kulturrådet, Stockholms läns landsting, Stockholm stad, ABF Stockholm, LTI Korea, Goethe–Institut Schweden, Sveriges ambassad i Pretoria, Svensk-danska kulturfonden, H:Ström – Text & Kultur AB, Flemish Literature Fund, The Swiss Arts Council Pro Helvetia, Letterstedtska föreningen, Danska Ambassaden, Rámus förlag, Gyldendal, Botkyrka kommun, The Icelandic Literature Center