24–26 november 2017 arrangerades Stockholms Internationella Poesifestival på Nobelmuseum i Gamla stan. Under festivalens tredje dag, söndag 26 november, presenterade vi scensamtal med festivalens internationella poeter.
Mare Kandre-priset tilldelades poeten Sanna Hartnor för hennes samtidskritikska debutdiktsamling Hamnen (Brombergs). Under prisceremonin framträdde Jonas Ellerström och Göran Kinnander med elektroniska nytolkningar av Mare Kandres musik, och litteraturvetaren Charlott Neuhauser talade om Mare Kandres dramatik.
I poesifestivalens populära föreställning “Akt Ung! – scen för unga poeter 18–28” fick 12 unga poeter framföra nyskriven poesi för en stor publik. Efter kvällens föreställningar var det efterfest på Scandic Malmen. Under efterfesten spelade stockholmsbandet Mama Sonic och DJ Pedram Nasouri. Se bilder från Stockholms Internationella Poesifestival 2017 och läs mer om de medverkande nedan!

Från scenen. Foto: Jonathan Brott
Seminarier med festivalens poeter
Scensamtal med festivalens internationella poeter: Lisa Robertson, Maud Vanhauwaert, Ásta Fanney Sigurðaróttir och Nora Gomringer.
Jonna Bornemark, filosof på Södertörns högskola, har forskat om kunskapens och vetandets gränser och är författare till essän ”Återupprättelse för det levande” som inspirerat årets festivaltema. Essän, som publicerades i 10TALs nummer Förtrollning nr 26, 2017 handlar om den avförtrollade värld vi lever i, en värld som har mycket att hämta i det förtrollade. I januari 2018 kommer Bornemark ut med en bok på samma tema som går under arbetstiteln ”Pedanternas världsherravälde, en renässansfilosofisk kritik av mätbarhetssamhället”. Hennes program i radions ”Sommar i P1” i augusti 2017 blev varmt mottaget av en stor publik.

Scensamtal med Jonna Bornemark, Ásta Fanney Sigurðardóttir, Maud Vanhauwaert och Nora Gomringer. Foto: Jonathan Brott
John Swedenmark

Foto: Maria Fritzell
John Swedenmark är översättare från isländska med flera språk men har också varit språkforskare och kulturredaktör. Hans essäistik spänner över många ämnen – litteratur, teologi, psykoanalys, popmusik – och finns samlad i böckerna Kritikmaskinen och Baklängesöversättning. Han är en återkommande medarbetare i 10TAL och var även med i redaktionen för 90TAL, liksom i en mängd andra tidskriftsredaktioner och litterära sällskap. 2014 tilldelades han Sorescupriset, för litterärt gränsöverskridande, från rumänska staten samt SJF Frilans utmärkelse ”Årets redaktör”, och han är även sekreterare i Översättarsektionen i Sveriges författarförbund.
John Swedenmark samtalade med Lisa Robertson söndagen den 26 november.

Scensamtal mellan Lisa Robertson och John Swedenmark. Foto: Jonathan Brott
Mare Kandre-priset
På Stockholms Internationella Poesifestival 2017 delades Mare Kandre-priset ut för elfte året.
Sanna Hartnor tilldelas priset för sin samtidskritiska debutdiktsamling Hamnen. Med sin blandning av rakt och drömskt språk gestaltar Hartnor en sorglig aniararesa rakt in i den postkapitalistiska själens tomhet. I likhet med Mare Kandre ägnar hon sig utöver sitt skrivande åt att spela och komponera och är en egensinnig och experimenterande musiker.

Sanna Hartnor. Foto: Cato Lein
Mare Kandre-priset är instiftat till Mare Kandres minne och tillkännages på Stockholms Internationella Poesifestival sedan 2006. Pristagaren utses av Madeleine Grive och Aase Berg i samarbete med Mare Kandres familj och delas ut till en författare som anses skriva i Mare Kandres anda. I år framträdde Jonas Ellerström och Göran Kinnander med elektroniska nytolkningar av Mare Kandres musik, och litteraturvetaren Charlott Neuhauser talade om Mare Kandres dramatik.
“Inför den här kvällen bad Madeleine mig att berätta om likheter eller olikheter jag upplever i förhållande till Mare Kandre. Jag hade kunnat prata om humor, jag hade kunnat prata om bildkonst och intermedialitet, om att inte intressera sig för distinktionen mellan fin- och fulkultur. Istället väljer jag att prata om vibrato. Vi har ett ganska likt vibrato faktiskt.”
– ur Sanna Hartnors tacktal

2017 års Mare Kandre-pristagare, Sanna Hartnor, tillsammans med Madeleine Grive, konstnärlig ledare för Poesifestivalen. Foto: Cato Lein
“Sanna Hartnor tilldelas Mare Kandrepriset för sin samtidskritiska debutdiktsamling Hamnen – en visionärt melankolisk och elakt rolig diktsamling om förtvivlade hipsters som försöker leva på en tunn yta av trygghet. I ett nybyggt bostadsområde med vidunderlig utsikt över det hotfulla havet klamrar de sig fast vid arkitektur och design, en gentrifierad livsstil som står under ständig attack från den påstridiga och okontrollerbara naturen. Den sköra normaliteten darrar och skälver när omvärlden blir en sugande avgrund och oceanens vågor mullrar ända in i diskmaskinerna. Med sin blandning av rakt och drömskt språk gestaltar Hartnor en sorglig aniararesa rakt in i den postkapitalistiska själens tomhet. I likhet med Mare Kandre ägnar hon sig utöver sitt skrivande åt att spela och komponera och är en egensinnig och experimenterande musiker. Vi hoppas få se hennes nuvarande arbete inom flera genrer resultera i många nya verk.”
– Prismotivering
AKT UNG!

Zara Kjellner, årets konferencier för Akt ung! Foto: Jonathan Brott
AKT UNG! är scenen för unga poeter 18–28 år. En redaktion med medlemmar från 10TAL och andra tidskrifter väljer ut ett femtontal poeter som får dela med sig av sin poesi inför publiken. Bidrag mottages under hela året och skickas till aktung@10tal.se. Evenemanget ägde rum för sjätte året i rad och flertalet av de medverkande presenterade tvärkonstnärliga framträdanden som, utöver textläsning, inkluderade musik, bildspel eller projektioner.

Lilja Hejdenberg. Foto: Jonathan Brott

Julia Gerdner. Foto: Jonathan Brott

Eugene Sundelius von Rosen. Foto: Jonathan Brott

Pernilla Waern. Foto: Jonathan Brott
Efterfest!
Vi avrundade kvällen och 2017 års Poesifestival med en stor efterfest på Scandic Malmen. Det blev mingel med så väl svenska som internationella poeter, publik, medarbetare och branschpersonligheter. Under kvällen spelade Stockholmsbandet Mama Sonic akustiska covers. DJ Pedram Nasouri bjöd på en blandning av hypnotisk dub, spirituell jazz och disco som förde tankarna till yttre rymden…


Mama Sonic. Foto: Jonathan Brott

Sångare Richard Wedberg. I bakgrunden DJ Pedram Nasouri. Foto: Jonathan Brott
Stockholms Internationella Poesifestival 2017 tackar för stöd och samarbete
Nobelmuseum, Scandic Malmen
Kulturrådet, Stockholms läns landsting, Stockholm stad, ABF Stockholm, LTI Korea, Goethe–Institut Schweden, Sveriges ambassad i Pretoria, Svensk-danska kulturfonden, H:Ström – Text & Kultur AB, Flemish Literature Fund, The Swiss Arts Council Pro Helvetia, Letterstedtska föreningen, Danska Ambassaden, Rámus förlag, Gyldendal, Botkyrka kommun, The Icelandic Literature Center