Release: Rasha Alqasim

Rasha Alqasim. Fotograf Sannah Kvist

Måndagen den 21 augusti presenteras Rasha Alqasims debutbok Jag matar kriget med dem jag älskar – nr 21 i 10TALs bokserie, översättning av Sara Mannheimer, Elisabeth Hjorth och Kholod Saghir. Releasen sker på Scalateatern, Wallingatan i Stockholm.

Jag matar kriget med dem jag älskar är en diktsamling om krigets splittrade familjer, familjens inre problem och familjen som symbol för samhället i stort.

Kvällen kommer innehålla bland annat ett samtal med Rasha Alqasim och Kholod Saghir samt Rashas egen läsning ur diktsamlingen på arabiska, tillsammans med Sara Mannheimer och Elisabeth Hjorth som kommer att läsa de svenska översättningarna.

Pedram Nasouri som har varit med och ordnat diverse fester i Stockholms underjord de senaste åren och synts till bakom skivspelarna under biblioteksbarer på Cyklopen är kvällens DJ. Förvänta er en blandning av hypnotisk dub, spirituell jazz och disco som låter som om den producerats i yttre rymden.

Om sitt eget författarskap berättar Rasha ”Jag tror att det som fick mig att fatta pennan var trängseln av tankar i huvudet. Vad borde jag skriva om? Vilka bekymmer är akuta? Vad händer bakom de lyckta dörrarna som kväver ljudet och förhindrar det att komma ut? Och vad betyder poesin för mig?”

Rasha Alqaseim är poet och journalist, född 1989 i Samarra, Irak. Hon är sedan 2014 bosatt i Göteborg.

Läs mer om Rasha Alqasim i hennes författarporträtt i svensk bokhandel

Läs SVDs porträtt av Rasha Alqasim här

Plats: Scalateatern, Stockholm
Tid: 21 augusti kl 18.00

 

Evenemanget på Facebook