Release! Jag, Unica

Kirstine Reffstrup. Foto Olof Grind

Välkommen till releasefest för romanen Jag, Unica av danska författaren Kirstine Reffstrup.
Tisdag 13 mars.

 

Scalateatern kl 19–01
Fri entré
Dryck, tilltugg, böcker och tidskrifter till försäljning
Scalateaterns fina restaurang har öppet för den som vill äta något under kvällen

Till fotoreportaget från releasefesten

Jag, Unica, som är Reffstrups debutroman, utnämndes till en av de bästa böcker som givits ut i Danmark 2016 av Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur. Den nominerades till Debutantprisen och Montanas Litteraturpris, och i Norge till “Årets litteratur” av kulturmagasinet Natt&Dag. Nu utkommer romanen äntligen i svensk översättning av Helena Boberg och Ann-Marie Tung Hermelin på 10TAL Bok.

Under releasefesten samtalar Kirstine Reffstrup med arkitekten och konstnären Katarina Bonnevier om romanen och om Unica Zürn. Medverkar i presentationen av boken gör översättarna och författarna Helena Boberg och Ann-Marie Tung Hermelin, och skådespelaren och sångaren Hanna Edh. Performancekonstnären Liv Kristin Holmberg presenterar ett performativt verk med koppling till Unica Zürn. Kvällens artist är uppmärksammade samiska jojkaren och rapparen Maxida Märak.

Konstnärsparet Unica och Hans hyr ett hus på den franska landsbygden, året är 1957. Tillsammans återskapar de ett av Hans mest iögonenfallande verk från tiden före kriget: En förvriden docka i mänsklig storlek.

När Unica trär nålen och syr dockans kappa, dras trådarna genom tid och rum, till ett Berlin i ruiner, och möts i en berättelse om kärlek och ensamhet, om en kvinna som både vill förintas och bli till.

Jag, Unica är en litterär fantasi inspirerad av den mytomspunna tyska författaren och tecknaren Unica Zürn (1916–1970) och om hennes partner, bildkonstnären Hans Bellmer (1902–1975). Det handlar om liv och kärlek, och deras omvälvande skapandeprocess efter andra världskriget.

Kvällens medverkande

Kirstine Reffstrup

Foto Olof Grind

Född 1979 i Danmark. Kirstine skriver bäst de tider på dygnet som är förenade med sömn, med drömmar, med det dåsiga, halvmedvetna. De timmar då man är som mest oförnuftig, distraherad. Hon älskar morgonen, att stiga upp mycket tidigt, när alla andra i huset sover. De första ostörda timmarna är de bästa, som ett vitt ark. Att sätta sig vid datorn, sömndrucken och med en stark kopp kaffe.

Jag, Unica började med ett fotografi av Unica Zürn där Unica framträder i en hövdingkostym, ett band med fjädrar kring huvudet, en dräkt som också den är dekorerad med långa, vita fjädrar. Det finns flera fotografier, men det här är det Kirstine alltid återvänder till.

Kirstine Reffstrup har rest i Unica Zürns fotspår, badat i samma sjö som hon badade i som barn, funnit de platser där hon levde, i Berlin, i Paris och i den lilla franska byn Ermenonville – husen där hon satt och skrev.

Katarina Bonnevier

Foto Moa Takman

Katarina Bonnevier är arkitekt och konstnär. I sin praktik, genom rumsskapande och textproduktion, undersöker hon spelet mellan de liv vi lever och den byggda och gestaltade värld som omger oss. Hennes avhandling heter Behind Straight Curtains: towards a queer feminist theory of architecture (2007). Hon ledde det prisbelönta radioprogrammet Fasad (2013) och är del av design-, arkitektur- och konstkollektivet MYCKET.

Maxida Märak

Foto Summit Music Management

Maxida Märak är uppvuxen i Jokkmokk och bosatt i Stockholm. Hon har tagit med sig det bästa av dessa två vitt skilda världar, in i en musik som berör och ibland upprör. Hennes texter är raka och ärliga, ofta politiska. Hon producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen – blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med magisk jojk, något som få i världen har experimenterat med förut.

Även om budskapet i hennes låtar är tydligt är det inte politiken som driver henne, utan strävan efter att skapa fet musik. Genom att vara ärlig och transparent med vem hon är hoppas hon kunna inspirera andra till att man kan bli vad man vill oavsett bakgrund.

Hösten 2015 sände SVT en dokumentärserie, Sapmi Sisters, i fyra delar om henne och hennes syster, artisten Mimie Märak.

 

Liv Kristin Holmberg

Foto Bjarte Bjørkum

Liv Kristin Holmberg innehar en MA från Kunstakademiet i Oslo och är utbildad klassisk pianist och organist från bl a Norges Musikkhøhskole och Sibelius Akademiet i Helsingfors. Hennes verk är tvärkonstnärliga, framställs i gränslandet mellan ritualteater, installationskonst och visuell konsert, med särskilt fokus på utopisk filosofi och förhållandet mellan konst och tro. Liv Kristin bor och arbetar i Oslo och Berlin. Läs mer på hennes hemsida.

Evenemanget arrangeras på Scalateaterns källarscen. Lokalen når du via trappa från Scalateaterns foajé.  Det finns ingen hiss. Har du frågor om lokalen och tillgänglighet? Hör av dig till oss på info@10tal.se eller 08-612 10 03 så hjälper vi dig!

10TALs evenemang stöds av Kulturrådet och Stockholms stad
Releasen stöds av Danish Arts Foundation
Tack till Scandic Malmen