STOCKHOLMS INTERNATIONELLA POESIFESTIVAL 2023

Onsdagen den 6/12 på Scalateatern

Välkommen till en kväll i diktens tecken på Scalateaterns Stora scen, med innovativa och spännande internationella samt svenska poeter.

»Säg det snett«, är ledorden för årets festival, med inspiration från Emily Dickinsons dikt »Tell all the truth but tell it slant«.

Programmet på Stora scen äger rum kl. 18.00–23.00, med två pauser, och fortsätter därefter i Scalateaterns källare och foajé 23.00–01.00.

Boka biljett här

OM DE MEDVERKANDE


 

ADA LIMÒN (USA)

 

Foto Lucas Marquardt

Ada Limón, en av USA:s mest uppmärksammade poeter, inviger Stockholms Internationella Poesifestival 2023. Förra hösten utnämndes hon som den första poeten med mexikanskt-amerikanskt ursprung till landets Poet Laureate, och hon är den första poeten som innehar utmärkelsen i två 2-årsperioder.

Med anledning av att hennes diktsamling Bärandet publiceras på svenska besöker Limón för första gången Sverige. Om Limóns poesi skriver kritikern Björn Kohlström »Hon har en skev blick på tillvaron, och där finns utrymme för en typ av förvandlingskonst som måste härröras till magins konto«.


 

JULIAN TALAMANTEZ BROLASKI (USA)

 

Julian Talamantez Brolaski, bosatt i Kalifornien, har publicerat tre diktsamlingar och är aktuell med queercountryalbumet It’s Okay Honey. I både tonsatt och tryckt lyrik queerar, skevar och citerar Talamantez Brolaski ur vitt skilda traditioner: gränsöverskridande litteratur som Ovidius Metamorfoser och Shakespeares En midsommarnattsdröm, countrymusikens androgyna joddlande och Apachefolkets tro på tvesjälad kroppslighet. Hen har tidigare medverkat på Stockholms Internationella Poesifestival 2014. Hen framträder både med sin poesi och sin musik.

»Brolaskis stil, som kombinerar satser som krockar, felstavningar och elidering, kan vilseleda läsare men den ger också upphov till nya associationer och överraskningar«, skriver David Roderick på San Francisco Chronicle.


 

SILVANA IMAM (SVERIGE)

 

Foto Leonard Stenberg

Artisten och skådespelaren Silvana Imam formade en musikgeneration när hon debuterade 2013, och hon har fortsatt utöva ett starkt inflytande på svensk musik. Hösten 2023 gjorde hon scendebut som Hamlet på Kulturhuset Stadsteatern. Imam debuterade som poet i 20TAL nr 9, »Ny queer lyrik, med dikter som hon skrivit för föreställningens musikakter, och på poesifestivalen läser hon för första gången dikterna på scen.


 

RADNA FABIAS (CURAÇAO/NEDERLÄNDERNA)

Foto Elizar Veerman

Radna Fabias är poet och översättare från Curaçao, Nederländska Antillerna. År 2018 debuterade hon med diktsamlingen Habitus som tilldelades alla stora poesipriser i Nederländerna och Belgien, vilket beskrevs som »den nederländska poesins första grand slam«. I samlingen utforskar hon en melankolisk längtan, religion och migration och hur det är att vara kvinna. I tidningen De Groene Amsterdammer skriver poeten Alfred Schaffer att »Fabias vågar använda den poetiska konstformens alla skrymslen och vrår, dikterna är ibland korta och lyriska, stundtals långa och berättande, ibland tydliga och tillgängliga och stundom hermetiska och experimentella«.

Fabias har själv beskrivit sin poesi som en »multimedial samling av smått och gott«. Som översättare har hon tolkat Warsan Shire och Louise Glück till nederländska


 

DAVID ZIMMERMAN (SVERIGE)

 

Foto Emil Malmborg

David Zimmerman gav 2019 ut den hyllade diktsamlingen Ljus och strålning, där den kroppsliga sjukdomen står i kontrast mot världens likgiltighet, uttryckt genom omgivningens myllrande liv och föränderliga ljus. »Släpljuset gör att varje knottra framträder. Livet framstår som monstruöst med alla sina detaljer. Samtidigt gör poetens varsamma handlag det outhärdliga mer hanterbart«, skriver Camilla Hammarström i Aftonbladet om Ljus och strålning.

Under festivalen får vi höra nyskrivna dikter ur hans kommande diktsamling.


 

IDA BÖRJEL (SVERIGE) 

Foto Daniel Wester

Ida Börjel är en av Sveriges mest betydande poeter, med en mängd diktsamlingar bakom sig som alla uttrycker hennes lekfullhet och experimentlusta. Under festivalen läser Börjel ur sin senaste diktsamling, Omsorgslabyrinten (2023), där läsaren bjuds in att vandra genom ett museums många skrymslen, vrår och vingar, där tingen är allt annat än oföränderliga. »Omsorgslabyrinten är med andra ord ett slags poetisk essä om materialitet, nedbrytning, åldrande, bevarande«, skriver kritikern Viola Bao i Dagens Nyheter.


 

SOMAYA EL SOUSI (PALESTINA) 

Foto: https://www.somayasousi.com

Somaya El Sousi är författare från Palestina, just nu bosatt i Oslo där hon vistats sedan flykten från Gaza 2019 som en av ICORN:s fristadsförfattare. Hon debuterade 1998 och har publicerat fem diktsamlingar. El Sousi arbetar för närvarande på diktsamlingen En flöjt av mörker, där hon på olika vis gestaltar samkönad kärlek mellan kvinnor, i ett sammanhang där den är förbjuden

I oktober 2023 publicerade Sydsvenskan hennes text »Hur ska jag förklara för mitt barnbarn i Gaza att hennes hem är borta?«, i översättning av Kholod Saghir och med introduktion av Ida Börjel.

»Själv har jag lyckats fly från Gaza men jag har aldrig lämnat Gaza. Platsen finns med mig under alla mina stunder här. När det hörs åska eller flygplan sluter jag mig i väntan på en explosion. Jag tänker på mitt treåriga barnbarn som flyr med sin mamma från hus till hus sedan deras lägenhet bombades sönder. Hon gråter. Hon vill tillbaka till sitt rum, till sina leksaker och sin säng. Hur ska jag förklara för henne att det inte längre finns något hem eller några leksaker?«


 

IRYNA SJUVALOVA (UKRAINA) 

Foto Jean Luc Benazet

Iryna Sjuvalova är poet från Ukraina, översättare och forskare. Hon har givit ut fem diktsamlingar, och 2024 utkommer den nya boken the ending songs. Hon bor för närvarande i Oslo, och specialiserar sig på frågor som rör kultur och politik i Östeuropa, med fokus på Donbassområdet.

Om hennes poesi skriver Virlana Tkacz »Iryna Sjuvalovas dikter väver samman ett mytiskt landskap med kraften från folktraditionens magiska sånger som både gnistrar och brinner«.