Stockholms Internationella Poesifestival 2017

Fredag 24 november till söndag 26 november

Nobelmuseum, Stortorget 2, Stockholm

Koleka Putuma. Foto Andy Mkosi

I år arrangerades Stocholms Internationella Poesifestival på Nobelmuseum i Gamla stan med tema Återförtrollning och Performance. Under tre välfyllda kvällar med seminarier, läsningar och föreställningar närmade vi oss frågan om avförtrollningen av vår samtid. Vad finns det för motrörelser mot det som sociologen Max Weber beskrev som “avförtrollningen av världen”, i en tid där vetenskap, rationalitet och digitalisering värderas högt på bekostnad av känsla, intuition och inlevelse?

Finns det möjlighet till Återförtrollning?

Världen töms på magi och mening allteftersom den oupphörligen synas, mäts och vägs, men poesin är själva grådaskighetens och fantasilöshetens motsats. Poesin tänker vi i år igen sätta in som motkraft till alla former av förstelning.

På Stockholms Internationella Poesifestival sammanstrålade framstående poeter och performanceartister från över tio länder, tillsammans med svenska författare, skådespelare, musiker och poeter. Alla texter under festivalen framfördes på originalspråk och tolkades till svenska av Sveriges främsta skådespelare. Samtidigt på Nobelmuseum visades den spanska fotografen Kim Manresas fotoutställning Litterär revolt med tolv nobelpristagare i litteratur som på olika sätt använt sitt skrivande för att ifrågasätta, förändra eller göra motstånd.

Se festivalen i text och bild

Via länkarna nedan får du möjligheten att återuppleva Stockholms Internationella Poesifestival 2017 i bild och text.

Fre 24 nov
Lör 25 nov
Sön 26 nov