Stockholms Internationella Poesifestival 25 år

Tidskriften 20TAL och Dramaten välkomnar till en fest full av experimentella och förtätade poetiska uttryck! Stockholms Internationella Poesifestival har blivit 25 år och det firar vi med en samling av de mest intressanta och nyskapande poeterna i vår tid.

Författare från Sydkorea, Ukraina, Kongo, Island, Norge och USA strålar samman med svenska poeter, musiker, skådespelare och performanceartister i unika föreställningar och fördjupande samtal. Under temat »tiden ropar!« undersöker vi poesins potential som förändrande kraft.

Vi får bland andra möta Kim Hyesoon (Sydkorea), Sjón (Island), Halyna Kruk (Ukraina) Ann Jäderlund (Sverige), Fiston Mwanza Mujila (Kongo/Österrike), Don Mee Choi (Sydkorea/USA), Juliane Rui (Norge), och Kateryna Kalytko (Ukraina), Johannes Göransson (Sverige/USA).

 

Tiden ropar! skriver Harry Martinson i en dikt i samlingen Dikter om ljus och mörker, och det är här vi har funnit ledorden för 2020-talets första upplaga av Stockholms Internationella Poesifestival. Årets program betonar poesins centrala röst i och genom den tid som är människans: från rötterna i åkallelsen, vansinnet och den profetiska visionen, vidare till frågor om poesins nutida och framtida kall. Vad säger och kan poesin säga oss om att leva i ett då, ett nu och något ännu inte upplevt?

I 25 år har Stockholms Internationella Poesifestival samlat vår tids mest banbrytande och betydande röster. Under tre dagar tar några av den internationella poesins stora stjärnor plats på Dramatens Lilla scen. Det är poeter som på olika sätt använder poesin för att tala om och genom sina upplevelser av tiden, om att bli till och att upphöra, om förtryck, krig och motstånd, om människans övergrepp på jordens natur och djur, om drömmar och verkligheter. Tillsammans med svenska musiker, skådespelare och perfomanceartister undersöker de poesins potential att mana till eftertanke, inlevelse, medkänsla, försiktighet och förändring.

Festivalen grundades 1997 på Elverket av 20TAL:s chefredaktör i samarbete med Dramatens dåvarande ledning. Den första festivalen invigdes av Tomas Tranströmer. Med den längsta tändsticka vi kunde hitta tände Tranströmer ljuset för festivalen, som började fladdra till Fläskkvartettens musik. 25 av Nordens främsta författare framträdde, däribland Inger Christensen, Pia Tafdrup, Eldrid Lunden, Steinar Opstad, Gro Dahle.

Bakom festivalen står Tidskriften 20TAL, vars devis lyder »på spaning efter den tid som är«. Tidskriften har bytt namn efter varje decennium sedan den började ges ut under namnet 80TAL. Förnyelsen och den svenska litteraturens återväxt har varit essentiellt för tidskriften. Det visar sig också på årets festival som inte enbart innebär ett 25-årsjubileum utan även inbegriper ett 10-års jubileum för tidskriftens projekt, AKT UNG! – scenen för unga poeter. Det årliga evenemanget vänder sig till poeter mellan 16–28 år från hela Sverige, med skilda uttryck och olika bakgrund som skriver poesi eller poetisk kortprosa och som vill presentera sina texter inför publik. En kommitté bestående av unga redaktörer väljer ut 10­–15 poeter som bjuds in för att göra en föreställning på Dramatens Lilla scen den 4 december.

 

Kanske är det genom poesin som vi kan höra tidens rop.

Om vi lyssnar riktigt noga kanske vi kan höra poesins viskning om framtiden.

Läs mer och boka biljetter här!