Jan Wagner, Tyskland

Foto Nadine Kunath
Jan Wagner (f. 1971) är en av Tysklands främsta samtida poeter. Han hyllas för sitt sätt att förena traditionella versformer med obunden lekfullhet, och för sitt överraskande bildspråk. Han har som enda poet tilldelats ett av Tysklands mest välrenommerade priser: Bokmässan i Leipzigs litteraturpris. På svenska finns diktsamlingen Självporträtt med bisvärm utgiven och den sålde genast slut. Jan Wagner kommer att framföra dikter tillsammans med sin översättare till svenska, Aris Fioretos.
Johannes Anyuru

Khim Efraimsson
Johannes Anyuru (f. 1979), debuterade med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya, där han använder det homeriska eposet Iliaden som ram för sin skildring av samtidens Sverige – om krig, att befinna sig hemifrån och hemvändande. I hans författarskap gestaltas vår samtids smärtpunkter med drabbande styrka. Anyuru hävdar nödvändigheten i att vara politisk som poet och ger genom sitt skrivande samhällets anonyma grupper ansikten och röst. Hem och tillhörighet blir viktiga frågor med ofta våldsamma svar.
Jila Mossaed, Iran

Foto Eva Bergström
Jila Mossaed (f. 1948) född och bosatt i Iran tills hon vid 38 års ålder flydde till Sverige, är författare, poet och nyligen invald ledamot i Svenska Akademien. Hon har benämnts som en »mästerlig uttolkare av exilens villkor« och är högt uppskattad både i Sverige och internationellt. Hennes författarskap skildrar exilens mellanrumstillvaro och aktualiserar frågor om ursprung, plats och tillhörighet. 2018 är hon aktuell med lyriksamlingen Vad jag saknades här.
Nikola Madzirov, Makedonien

Foto Thomas Kierok
Nikola Madzirov (f. 1973) är en av Makedoniens mest framstående poeter och co-curator till Stockholms Internationella Poesifestival 2018. Hans poesi har översatts till fler än 30 språk och han har bland annat tilldelats Hubert Burda European Poetry Award. Madzirovs familj flydde Balkankriget och i hans poesi löper personlig och politisk geografi samman för att utmana traditionellt historieberättande: lager på lager av erfarenheter som resulterar i en personlig mytologi. Hans är förskjutningens, migrationens och återvändandets poesi. 2013 översattes Madzirovs lyriksamling Rester från ett annat sekel till svenska av Miodrag Stankovski.
Mette Moestrup, Danmark

Foto Laerke Posselt
Mette Moestrup (f. 1969) debuterade med diktsamlingen Tatoveringer 1998 och har sedan utkommit med en handfull banbrytande diktsamlingar, som med stor musikalitet och spännvidd undersöker begrepp såsom kön, sexualitet, identitet och makt i en formmedveten ram, som rymmer världslitteratur, vardag, filosofi, ordspråk och tecknade serier. Det är komplext, argt, politiskt, lärt och elegant. Och erotiskt. Hennes poesisamling Dø, løgn, dø (2012) översattes till svenska av Jonas Rasmussen och Clemens Altgård 2013.
Jonas Gren

Foto Linda Gren
Jonas Gren (f. 1981) är en poet som uppmanar oss att tänka på framtiden, men också människans natur och plats på jorden. Han är utbildad i sociala-ekologiska system vid Stockholm Resilience Center och medarbetare vid konstcentret Ställbergs Gruva i Bergslagen. I Grens mångbottnade poesi riktas uppmärksamheten mot den levda och existentiella erfarenheten av vår antropocentriska tidsålder. Om festivalens tema har Gren sagt: »Hem för mig betyder sammanhang. Att vara del något. En plats, dess invånare, byggnaderna, växtligheten, djuren, trafiken, allt vad det nu är. Och framförallt hänger det ihop med minnena, historien.« 2018 är han aktuell med lyriksamlingen Dälden, där de blommar, hans tredje samling på 10TAL Bok.
Luljeta Lleshanaku, Albanien

Foto Marsh Starks
Luljeta Lleshanaku (f. 1968) har kallats en pionjär inom albansk lyrik. Hon växte upp i husarrest under Enver Hoxhas stalinistiska regim, en tid präglad av förtryck och isolering. I hennes författarskap förenas ett nationellt förflutet med en personlig historia, i sökande efter försoning och förståelse. Hon är även verksam som forskningsledare vid Tirana’s Institute of Studies of Communist Genocide och aktuell med diktsamlingen Negative Space.
Rasha Alqasim, Irak

Foto Sannah Kvist
Rasha Alqasim (f. 1989) kom till Sverige 2014 från Irak för att medverka på poesiuppläsningar och lever sedan dess här i exil. Hennes första bok, Jag matar kriget med dem jag älskar, utkom på 10TAL Bok 2017 i översättning av Elisabeth Hjorth, Sara Mannheimer och Kholod Saghir. Hennes dikter berättar om kvinnornas värld och vardag i hemmet och deras försök att skapa ett normalt liv när deras män och söner förlorats till våld och rig. Det är en stark och kompromisslös skildring av patriarkatet, kriget, kampen för överlevnad och en ung kvinnas drömmar om livet och litteraturen.
Victor Rodríguez Nuñez, Kuba

Foto Katherine M Hedeen
Victor Rodríguez Nuñez (f. 1955) är kubansk poet, kritiker och översättare. Han är för närvarande professor i Latinamerikanska Studier vid Kenyon College, Ohio. Han är en bestämd motståndare till nationalism, en ideologi som han anser vara djupt pervers och begränsande. Poesin i hans bok Night Badly Written (2017) uppehåller sig vid migration, transnationellt medvetande och att skriva »utifrån annanhetens blick«. Det sägs att Rodríguez Nuñez poesi stryker kring nattens rand, på jakt efter det porösa tillstånd som motsätter sig konceptet gräns. Det är därför han har sagt »skuggan frågar inte efter mitt pass«. I en intervju från 2014 menar han att den kreativa processen har blivit än mer central i hans lyrik. Han ser den poetiska formen som ideologisk och sitt eget arbete som ett sökande efter en poesi utan gränser. Rodríguez Nuñez poesi har översatts till svenska av Lasse Söderberg, med titeln Världen ryms i en alexandrin (2011).
Katie Ford, USA

Foto Kate Lahey
Katie Ford (f. 1975) är en amerikansk poet från Kalifornien. Hon har tidigare studerat teologi vid Harvard och är för närvarande professor i litterär gestaltning vid University of California. Ford har beskrivits som en av sin generations mest eftertänksamma och begåvade poeter, med en poesi som bottnar i religiösa bildspråk och metaforer. I en intervju i The Millions beskriver Ford teologi som »en fantasifull strävan« vars syfte är att synliggöra den bräckliga relationen mellan människans språk och det ovetbara. Fords poesi söker efter sätt att förmedla det överväldigande, det som inte kan uttryckas: trosfrågor, naturkatastrofer, politiskt våld och svek, men också vardagen. Fords senaste poesisamling är Blood Lyrics (2014).
Eddin Khoo, Malaysia

Foto Pusaka
Eddin Khoo (f. 1969) är poet och översättare från Malaysia. Han har studerat statsvetenskap och islamsk filosofi vid University of Newcastle Upon Tyne samt asiatisk konst och arkeologi vid University of London. Khoo är grundare av Pusaka, ett center som studerar och dokumenterar traditionell malaysisk teater, som håller på att försvinna i nordöstra Malaysia eftersom att landets islamska parti har förbjudit den. Khoo lever i utrymmet mellan flera kulturella traditioner. Utöver att skriva och översätta poesi strävar Khoo efter att lyfta fram bortglömda, traditionella konstformer. Att försvaga historien är för honom att ockupera ett land utan att föra krig. Khoo ser identitet som en resa där man lämnar och återvänder till olika platser, likt när nomaden lämnar minnen och säkerhet bakom sig.
Sahar Mousa

Foto Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern
Den palestinska poeten Sahar Mousa är fristadsförfattare (ICORN ) i två år Stockholm från 2018. Hon har publicerat två diktsamlingar och är också verksam som redaktör och skribent i Gaza, där hennes uppmärksammade artikelserie »Krigsdagböcker« publicerades på Facebook, vilket ledde till dödshot från IS. Mousas poesi uppehåller sig vid social orättvisa, men också hur krig påverkar vanliga människors liv.
Tua Forsström

Foto Niklas Sandström
Tua Forsström (f. 1947) är en finlandssvensk lyriker och sin generations mest prisbelönta finländska poet. Hon är lika känd och uppskattad i Sverige som i sitt hemland, och har översatts till ett trettiotal språk. Hon har studerat filosofi, litteraturvetenskap och psykologi och har även arbetat som förlagsredaktör. 1998 tilldelades Forsström Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen Efter att ha tillbringat en natt bland hästar. 2018 är hon aktuell med diktsamlingen Anteckningar, en drabbande skildring av att förlora ett barnbarn i leukemi. Sorgen är ett ämne Forsström ofta återkommer till i sitt författarskap. Hennes lyrik har beskrivits som »en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen – mot döden i livet.«
Hanna Rajs Lundström

Foto Suri Lara
Hanna Rajs Lundström (f. 1991) debuterade våren 2018 med sin kritikerrosade diktsamling Armarna på 10TAL Bok. Den präglas av en judisk familjeberättelse, men också av en personlig kamp mot missbruk och rädslor. Med en okonstlad och känsloladdad talspråklig poesi formuleras en svit dikter om släkten och den egna bakgrunden med vardagen som utgångspunkt. Rajs Lundström ställer frågor om arv, och om hur vi förhåller oss till ett förflutet. Under festivalen kommer Hanna att läsa diktsviten »Pappa köpte landet«ur Armarnatillsammans med sin pappa, Jan Lundström.
Leif Holmstrand

Foto Arash Arfazadeh
Leif Holmstrand (f. 1972) är en konstnär och poet som kombinerar text med performancekonst, ljud, skulptur och fotografi. Han debuterade 2002 med lyriksamlingen Stekelgångoch har sedan dess utkommit med över tjugo verk. Holmstrand har lyfts fram som en innovativ stilist, vars perspektiv på språk och det mänskliga varandet ifrågasätter huruvida vi känner oss hemma i våra identiteter och kroppar. Holmstrand är just nu aktuell med utställningen »Cardio Cage« på Galleri Thomas Wallner och boken Instruktionerpå förlaget Anti. Hans senaste poesisamling är Sista dagen(2016). Under 2020 utkommer han med den rimmade diktsamlingen Herrarna och djuren.
Robert Fux

Foto Christian Hagward
Robert Fux (f. 1979) är skådespelare, skribent och dragartist. Han tillhör Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble. Fux har kallats »monologernas mästare« och 2014 tilldelades han Medeapriset för scenkonst. 2018 spelade Fux i Bertha von Suttners Ned med vapnen! på Kulturhuset Stadsteatern. Han har också samarbetat med Stockholms Stadsbibliotek kring evenemanget »Bland drakar och dragqueens«, där dragprofiler läser sagor för barn.
Ann Petrén

Foto Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern
Ann Petrén (f. 1954) tillhör Stockholms stadsteaters fasta ensemble. Hon belönades med Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i Om jag vänder mig om och Happy End. Hon har även tilldelats DN:s kulturpris. Under 2018 har hon spelat i den kritikerrosade pjäsen ”Jag är en annan nu”, specialskriven för henne av Björn Runge.
Erik Ehn

Foto Sören Vilks
Erik Ehn (f. 1974) tillhör Dramatens fasta ensemble. Han är aktuell som huvudroll i Dramatens uppsättning av Peer Gynt 2018, för vilken han tilldelades SvD:s Thaliapris tidigare i år. Som Peer Gynt gestaltar han strävan efter att hitta hem i sig själv.
Rebecka Hemse

Foto Sören Vilks
Rebecka Hemse (f. 1975) tillhör Dramatens fasta ensemble och är känd för sitt arbete inom såväl teatern som film och TV. Hon är aktuell i den kritikerrosade pjäsen Uppenbarelsen och Pernilla August regidebut De oroliga på Dramaten.
Nina Zanjani

Nina Zanjani (f.1981) är en svensk-iransk skådespelare känd för sina ledande roller på Dramaten och Göteborgs stadsteater. Under våren 2018 har hon spelat Eliza Dolittle i den världskända musikalen My Fair Lady på Stockholms stadsteater och hon är aktuell i Gustaf Åkerbloms film Halvdan Viking som hade premiär i oktober i år.
Johan Graden

Foto Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern
Johan Graden är pianist och kompositör. Han har samarbetat med artister som Ane Brun, Rikard Wolff och Anna Järvinen, och utkom med sitt första kritikerrosade soloalbum Olägenheter tidigare i år.
Viktor Skokic

Foto Mattias Björklund
Viktor Skokic är kontrabasist och kompositör. Han har samarbetat med Sarah Riedel i flera år och har medverkat i, samt skrivit musik till, flera föreställningar på Kulturhuset Stadsteatern, bland annat »Lugn & Riedel«. Han har även spelat med sitt eget band The Ordinary Square, som 2015 utkom med debutalbumet When In Paris.
Sarah Riedel

Foto Ida Borg
Sarah Riedel (f. 1982) är vis- och jazzsångerska, musiker och kompositör. 2014 nominerades hon till en Grammis för albumet Genom natten och från 2013 till 2017 var hon musikchef och artist in residence på Kulturhuset Stadsteatern. Där medverkade hon föreställningen »Lugn & Riedel« tillsammans med Kristina Lugn var dikter hon tonsatt och ska framföra på Stockholms Internaionella Poestival. Nu ägnar hon sig åt sin egen musik på heltid.
Sara Parkman & Hampus Norén

Foto Marie Carlsson
Sara Parkman är sångerska, folkmusiker och violinist. Hampus Norén är musiker, kompositör och producent. De är del av konstnärskollektivet och skivbolaget Gå dit det känns. Parkmans första soloalbum, Sara Parkmans skog, släpptes 2016, producerat av Norén. Tillsammans med Samantha Ohlanders satte de upp ”Fäboland” (2016), en föreställning som visar att folkmusik inte är nationalistisk men kan vara feministisk, och ”Sång till välfärden” (2017) på Riksteatern. De arbetar för närvarande med föreställningen »Nationalparken«, som har urpremiär under 2019 med bland andra Jonas Gren. Under poesifestivalen får vi ett smakprov från Sara Parkmans kommande soloskiva Vesper som släpps under hösten 2019.
Karin Hammar

Foto Nikola Stankovic
Karin Hammar (f. 1974) är en av Sveriges mest väletablerade jazztrombonister. Hon är flerfaldigt prisbelönt och har bland annat mottagit Alice Babs Jazzstipendium och Jazzkannan. Hon spelade tidigare i den internationellt uppmärksammade gruppen Sliding Hammers, som hon startade tillsammans med bland andra sin syster. Nu driver hon projektet Karin Hammar Fab 4, med vilka hon gjort sitt senaste album, Imprints (2016).