Nr 1

Anne-Marie Berglunds uppror

Nr 3
Nr 2

Läsare var det värsta jag visste, men förstås om änglarna bläddrar i mina block medan jag sover så inte är jag den som förbjuder dem.

När Anne-Marie Berglund gick bort den 6 mars 2020 efterlämnade hon en skatt av prosa, poesi och essäistik som har inspirerat många inom den svenska litteraturvärlden, men som aldrig riktigt nådde de stora läsarskarorna. Från debuten med diktsamlingen »Luftberusningen« (1977) till hennes sista bok, »Breven till mamma« (2005), utforskade Berglund livets relation till skriften.

I en minnestext i Svenska Dagbladet beskrev Kristoffer Leandoer henne som »en av samtidslitteraturens få romantiker« som tog en »traditionellt manlig karaktär, vagabonden som strävar fritt från äventyr till äventyr, säng till säng, och undersökte vad som hände när dennes frihet gavs kvinnliga förtecken.«

20TAL nr 2, »Anne-Marie Berglunds uppror«, är ett helt nummer tillägnat Anne-Marie Berglund, med aldrig tidigare publicerade dikter och noveller av författaren. Kristoffer Leandoer, Anneli Jordahl, Eva Ström, Jonas Ellerström och Ana Valdés medverkar med essäer i denna hyllning till Anne-Marie Berglunds författar- och konstnärskap. I numret publiceras även unika bilder av fotografen Hideo Matsumoto, hennes sambo sedan 30 år.

Vi publicerar även nyöversatt poesi av Nobelpristagaren Louise Glück.

Debutant: Rebecca Sand. 

 

Beställ

Utgivningsmånad: December 2020
Sidor: 88
Pris: 120 kr

Alla medverkande: Anne-Marie Berglund, Teten Bennetter, Jonas Brun, Peter Cederblom, Stewe Claeson, Jonas Ellerström, Louise Glück, Madeleine Grive, Anneli Jordahl, Kristoffer Leandoer, Hideo Matsumoto, Lukas Möllersten, Rebecca Sand, Eva Ström, Helge Ström, Ana Valdés.