I det här numret tar vi grepp om en feministisk konstriktning.
Gurlesque plockar överdådigt från det rosa flickrummet, populärkulturen och litteraturhistorien. Gurlesque är ett sätt att förhålla sig till vålds– och förtryckarstrukturer, vare sig det gäller kön, klass eller identitet, genom att överdriva, blåsa upp och avslöja. Gurlesque är upprörande och kastar om vaneseendet. Det är en feminin stil som införlivar det groteska och grymma med det glamourösa och drömlika.
Vi introducerar nio framträdande gurleska författare från Sydkorea, Kina, USA och Mexiko som med nyskriven poesi visar på en enastående litterär och politisk spets. Kritikerna Aase Berg, Joyelle McSweeney och Johannes Göransson bjuder, med varsin essä, in till ett spännande samtal om litteratur från hela världen och från olika tider som kan kallas gurlesque – och om hur ett gurleskt sätt att närma sig äldre litteratur kan verka subversivt för såväl det patriarkaliska samhälle vi lever i, som för den patriarkaliska litteratursmak vi ofta dras med.
Konstkritikern och författaren Dan Jönsson vidgar perspektivet genom att diskutera överdriften som pose i den samtida konsten. Och författaren Sara Tuss Efrik bidrar tillsammans med konstnären och filmaren Mark Efrik Hammarberg med ett maximalistiskt konstprojekt i ord och bild. Vi presenterar den unga finlandssvenska poeten Matilda Södergran som skriver tonsäker och provocerande dikt. I numret debuterar Isabelle Ståhl, kritiker i Expressen och litteraturredaktör i Nöjesguiden, med ett utdrag ur en kommande roman. Det lysande omslaget är skapat av illustratören Beata Boucht.
Utgivningsmånad: december 2013
Antal sidor: 88
Pris: 120
Medverkande: Clemens Altgård, Aase Berg, Beata Boucht, Feng Sun Chen, Dolores Dorantes, Mark Efrik Hammberg, Kim Hyesoon, Sara Tuss Efrik, Lara Glenum, Helena Granström, Arielle Greenberg, Johannes Göransson, Leif Holmstrand, Dan Jönsson, Stina Kajaso, Joyelle McSweeney, Isabelle Ståhl, Matilda Södergran, Emeli Theander, Catherine Wagner, Kim Yideum med flera