Nr 19

Lyriken i musiken

Nr 21/22
Nr 20

Erik Lundin, Annika Norlin, Jenny Wilson, El Perro del Mar, Silvana Imam och Skator. Foto Ulla Montan

10TAL vill med sitt nummer om lyriken i musiken uppmärksamma världens mest spridda konstform.

Ord strömmar in i våra öron genom högtalare på varje plats och är inte sällan poesi. Texterna i popmusik och visor är med och formar våra liv och samhällen.

10TAL undersöker förhållandet mellan musik och poesi genom intervjuer med sex av Sveriges främsta sång- och textmakare – Silvana Imam, El Perro del Mar, Erik Lundin, Annika Norlin, Skator och Jenny Wilson. I vårt nya nummer kan du läsa om musikens skulpturer av ord, hiphopens betydelse för litteraturens förnyelse och den samtidiga närheten och distansen mellan poesin och musiken.

I numret publicerar vi också en unik text – ett utdrag speciellt sammanställt för 10TAL – ur poeten och kritikern Aase Bergs första roman. Arbetsnamnet är Kvinnofällan som här fått titeln »Haggan har ordet«. Vi möter en chockerande rasande språkenergi riktad mot berättarjagets upplevelse av manliga beteenden och privilegier att dra sig undan ansvar i nära relationer. »Jag kommer att hagga rakt igenom denna bok och förresten genom resten av livet också.«

I vår fasta debutantavdelning presenterar vi två mycket starka nya författare, Moa Franzén med en del av det pågående arbetet Timmer och Arazo Arif med »Mörkret inuti och fukten«. De står tillsammans med den väletablerade poeten och prosaisten Kjell Espmark för numrets samlade papperspoesi och bildar en skarp palett av tre distinkta poetiska uttryck 2015.

»Hur brett ska vi le? Hur ödmjuka ska vi vara? Hur mycket ska vi skoja? Tro mig, jag har provat att le, med toppresurser, det funkar inte.« – SVT:s Babels förre programledare, författaren Daniel Sjölin, tar bladet från munnen angående branschfixeringenen och elitismen i kulturmedierna i sin artikel »För en vitalare litteraturbevakning«. Han menar att debatten om litteraturens plats i offentligheten är oansvarig, så länge den inte handlar om att slipa litteraturens knep för att nå ut till nya läsare.

Utgivningsmånad: juni 2015
Antal sidor: 80
Pris: 120

Alla medverkande: Arazo Arif, Sarah Assbring (El Perro del Mar), Aase Berg, Kjell Espmark, Moa Franzén, Madeleine Grive, Lina Högström (Skator), Silvana Imam, Hanna Johansson, Erik Lundin, Ulla Montan, Lukas Möllersten, Annika Norlin, Patricia Reyes, Charles L Sjölander, Daniel Sjölin, John Swedenmark och Jenny Wilson

Beställ